Машински факултет почиње инеграцију у ЈИСП

Јединствени информациони систем у просвети (ЈИСП), који ће на једном месту имати све информације о установама и запосленима унутар образовног система Србије, као и о ученицима и студентима, према најавама из ресорног министарства, биће формиран до априла ове године.

Високошколске установе у Републици Србији започеле су процес  уноса података у ЈИСП. Факултети су у обавези да у систем унесу и убудуће активно ажурирају групе података који се односе на запослене, студенте, техничке, правне, финансијске, грађевинске и све друге информације од значаја за установу. За факултете који користе споствени информациони систем, као што је Машински факултет у Београду, омогућена је интеграција са јединственим информационим системом  путем WEB сервиса који ће бити доступни од 15. фебруара.

Тим поводом, на Машинском факултету у Београду је одржан радни састанак руководства са шефовима надлежних служби на којем су представљени структура ЈИПС-а, начин и редослед уноса података у регистар установе, регистар акредитованих студијских програма, регистар запослених и регистар студената.

Да би овај обиман и захтеван посао био обављен на што ефикаснији и квалитетан начин, договорено је да сваки сектор у систему пословања Машинског факултета одреди представника који ће радити на уносу тражених података у ЈИСП и који ће међусобно координирати рад.

На састанку је наглашен значај увођења Јединственог информационог система у просвети који, како је оцењено, предтавља „личну карту“ факултета и  омогућава потпуни увид у квалитет образовања, научноистраживачког рада, сарадње с привредом и међународне сарадње сваке високошколске установе. Оно што је посебно важно,  јединствени информациони систем представља јединствену базу аналитичких података који факултетима омогућавају  доношење функционалних одлука и ефикасно пословање.

Указано је и на важност повезивања система с  централним регистром обавезног социјалног осигурања, а на тај начин с тржиштем рада. То ће, како је истакнуто, у великој мери побољшати комуникацију образовања и привреде, посебно када је реч о потребама послодаваца за одређеним кадровима.

Машински факултет је више од годину укључен у процес консултација и размене информација о формирању Јединственог информационог система у просвети. Поред представника Машинског факултета у консултацијама су учествовали педставници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, компаније Comtrade која развија систем и екипе софтверских девелопера са Електротехничког и Математичког факулета Универзитета у Београду.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.