Завршен упис на Машинцу: Попуњена предвиђена квота од 540 буџетских места

На Машинском факултету у Београду успешно је завршен упис студената у прву годину основних академских студија школске 2020/2021. године. Популарни „Машинац“ је један од малобројних факултета Универзитета у Београду, који је већ у првом уписном року попунио предвиђену квоту од 540 буџетских места.

И ове године, потенцијални студенти могли су да бирају један од два понуђена студијска програма на основним академским студијама. На смеру Машинско инжењерство попуњена су сва предвиђена места и у прву годину студија уписано је 520 бруцоша који се финансирају из буџета РС и 95 самофинансирајућих студената. По закону, пет места је остављено за септембарски уписни рок и кандидате држављане Републике Србије који су средњу школу завршили у иностранству.

Буџетска  места попуњена су и на новом студијском програму Информационе технологије у машинству. Од октобра, овај смер ће похађати 20 бруцоша који се финансирају из буџета. Када је реч о самофинансирајућим студијама на овом студијском програму за сада је уписано 30 студената.

Током уписа Машински факултет је предузео све мере здравствене заштите бруцоша и запослених. Упис је трајао четири дана, од 06. до 10. јула. Студенти су на факултет долазили селективно, распоређени у мање групе и по унапред утврђеној сатници. Пре уласка у зграду   морали да прођу дезобаријеру и термовизијску камеру којом се мери телесна температура, а заштитна маска је била обавезна.

Прозивка студента организована је у амфитатру Машинског факулета који прима више од 700 људи. На тај начин испоштован је и захтев о физичкој дистанци. После прозивке, студенти су упућивани на шалтере Студентске службе, где су један по један предавали документа. Пре него што би на факултет ушла следећа група студената, прављена је пауза од два сата да би се просторије дезинфиковале и очистиле. Иако је придржавање антиепидемијских прописа донекле успорило процедуру, на Машинском факултету су задовољни динамиком којој се одвијао упис.

(Извор: Машински факултет)

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.