Либијска нафтна компанија RASCO заинтересована за сарадњу са Машинским факултетом

Машински факултет у Београду угостио је петочлану привредну делегацију из Либије, коју је предводио господин Абдулразаг Хасан Калефах Зариба, члан Управног борда директора либијске државне петрохемијске компаније RASCO из Рас Лануфа.  Члановима либијске делегације представљени су образовни и научно-истраживачки потенцијали Машинског факултета. Било је  речи о могућностима за наставак дугогодишње сарадње у области образовања, специјализације и обуке кадрова, као и модернизације процеса производње у тој компанији.

Госте из Либије  примио је и пожело им добродошлицу декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, а у срдачном и пријатељском разговору учествовао је и продекан за међународну сарадњу, проф. др Предраг Елек. Током радног дела посете чланови либијске привредне делегације разговарали су са представницима Катедре за процесну технику, која негује 60 година дугу традицију  образовања инжењера и истраживања у области процесне технике.   Након састанка за госте је организован обилазак наставних и лабораторијских капацитета Машинског факултета.

„Веома смо задовољни оним што смо видели и чули на Машинском факултету у Београду. Имали смо веома успешне разговоре о могућностима за обуку наших запослених у Рас Лануфу. Такође смо веома задовољни и лабораторијама које смо посетили, што нам даје јасну слику о високој опремљености факултета. Надамо се да ћемо у будућности остварити добру сарадњу и реализовати планиране програме специјализоване обуке за раднике наше компаније, оценио је на господин Абдулразаг Хасан Калефах Зариба.

„Током веома садржаних разговора са високом делегацијом једне од највећих либијских компанија у сектору петрохемије, представили смо капацитете Машинског факултета у свим  релевантним доменима – школовање, научноистраживачки рад и сарадња са индустријом. Госте је посебно интересовало да ли постоје могућности за организовање кратких курсева, тј. специјализованих обука за њихове инжењере.  С тим у вези, упознали смо их са нашим ранијим искуствима у том домену, као и са лабораторијсим и техничким капацитетима који би могли да буду у функцији ових практично оријентисаних курсева.  Очекујемо да нам ускоро доставе захтеве у вези садржаја тих обука, броја полазника и дужине трајања курса и да ћемо конкретизовати  обострано користан дугорочан споразум“, истакао је проф. др Предраг Елек.

Компанија RASCO је подружница Државне нафтне корпорације Либије, а у петочланој привредној делегацији, поред господина Зарибе, били су и Хусеин Мохамед Хусеин Абусеиф, директор Сектора за развој и обуку кадрова, Мохамед Хасан Ибраим Бенсхрада, директор Сектора одржавања, Фадил Абделгхани Ахмед Саад, директор Одржавања у сервисном сектору и Алсунуси Ламен Алсунуси Ламен , финансијски директор компаније.

Посета Машинском факултету организована је у сарадњи са компанијом Petrolcomet из Београда која је већ деценијама присутна на либијском тржишту и дуги низ година успешно сарађује са Машинским факултетом. „Компанија Petrolcomet је присутна на либијском тржишту још од 80-тих година. Основао је мој отац, Градимир Драгић који је иначе завршио Машински факултет 70-тих година “, рекла је Маја Драгић Грубер, члан Управног одбора те компаније.

Она је, такође, рекла да јој је велика част  што је била у прилици да испред компаније Petrolcomet  доведе делегацију једне од највећих нафтних компанија у Либији под ингеренцијом Националне нафте корпорације Либије. „Циљ је да доведемо инжењере и експерте са либијског тржишта, првенствено из компанијеRASCO, да унапреде своја знања на Машинском факултету и у лабораторијама са којима смо заиста импресионирани.  Надамо се да ће та сарадња почети што пре и са што већим бројем будућих, да кажем, студената, иако су то већ инжењери“, закључила је госпођа  Драгић-Грубер.

„Циљ је да пронађемо могућности школовања, обуке и специјализације либијских инжењера и уопште специјализаната на нашим факултетима. Наравно, то су у принципу технички факултети – Машински, Технолошки, Електротехнички и Саобраћајни факултет,  Значи, то је идеја. Партнери из Либије, после  прекида производње због познатих околности, полако подижу погоне у фабрикама. Велика је шанса да се и ми укључимо. С једне стране да обучимо кадрове, а затим да се укључимо и у модернизацију опреме. Ето то је значи основни циљ, рекао је, између осталог, Дејан Симјановић, директор Petrolcomet-а.

(Извор: Машински факултет)

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.