Н2020 пројекат NOVIMAR: Интервју проф. др Игора Бачкалова порталу EICB

NOVIMAR (NOVel Iwt and MARitime transport concepts) је научно-истраживачки пројекат који проучава могућности за успостављање новог концепта речног, морско-речног и приобалног транспорта бродовима који плове у конвоју. Тај концепт подразмева да само водећи брод (lead vessel) има посаду, док је посада бродова-пратилаца (follower vessels) значајно редукована или је уопште нема. Другим речима, бродови у конвоју имају одређен степен аутономије, односно, њима се даљински управља са водећег брода.

Пројекaт NOVIMAR се финансира из средстава Европске уније у оквиру програма подршке истраживању и иновацији Horizon 2020. У његовој реализацији учествује конзорцијум који окупља 22 партнера из девет земаља. Међу њима је и Машински факултет Универзитета у Београду, односно Катедра за бродоградњу, чији су истраживачи ангажовани на задацима пројектовања и процене сигурности бродова са одређеним степеном аутономије.

Тим поводом, проф. др Игор Бачкалов, координатор пројекта са МФ, говорио је за портал Центра за иновације и експертизу у речном транспорту (EICB, eicb.nl), који је такође један од партнера. Са њим је разговарао господин Ервин ван ден Линден, задужен за дисеминацију резултата Н2020 пројекта NOVIMAR.

Интервју проф. Бачкалова можете погледати у наставку текста.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.