Индустрија 4.0 у Србији: Кратак осврт на активности Машинског факултета

Индустрија 4.0 је постала глобални међународни пројекат. Од  2011. године, када је на CeBIT -у у Хановеру први пут представљен Програм научно-технлошког развоја немачке индустрије  под називом Индустрија 4.0, до сада је своје националне програме за И4.0 донело  37 земаља у свету.  (Европа – 18+3; Америка –5; Африка – 1; Азија и Океанија – 8+2).

Србија је свој национални Програм за Индустрију 4.0 усвојила 6. јуна 2019. година, на Четвртој међународној конференцији о Индустрији 4.0 –  AMP I4.0 2019, под називом: Дигитална Платформа за Индустрију 4.0 у Србији.

Прва панел дискусија о Индустрији 4.0 у Србији одржана је у новембру  2015. године на Машинском факултету у Београду, који је и иницирао почетак најширих разговора на ову тему у нашој земљи. Већ следеће, 2016. године, одржана је и прва Међународна конференција – AMP I4.0, уз учешће водећих светских стручњака за технолошки развој. Од тада је одржано укупно четири конференције, а  Београд и Србија сваког јуна постају центар светске технолошке елите.

Машински факултет је са својим партнерима – Министарство за просвету, науку и технолошки развој, Министарство привреде, Министартво одбране, Привредна комора Србије, Привредна комора Београд,  Факултет техничких наука у Новом Саду, Машински факултет у Нишу, Научно-технлошки парк из Београда, Факултет за машинство и грађевинарство из Краљева, Економски факултет из Београда, Институт ’’Михајло Пупин’’, Институт ’’Винча’’ и други – одржао укупно 21 панел о Индустрији 4.0.

Међу темама које су  разматране на панелима, издвајају се :  Индустрија 4.0 – основе и модели; Индустрија 4.0 и нове индустријске политике у свету – преглед;  Нова Индустријска политика Србије: Индустрија 4.0 и интелигентни производи; Индустрија 4.0 и интернет ствари; Индустрија 4.0 и анализа великих скупова података; Индустрија 4.0 за мале и средње организације; Индустрија 4.0 и образовање инжењера: Индустрија 4.0 и скоковити раст индустрије; Национални програми за Индустрију 4.0; Дигитална платформа за Индустрију 4.0 у Србији; Дигитализација у индустрији Србије – примери и многе друге теме.

Следећи, 22. панел, по реду, биће одржан 29. новембра на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу. Скуп организују  Машински факултет у Београду и Факултет инжењерских наука у Крагујевцу, у сарадњи са Привредном комором Србије/ Београда.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.