Машински факултет – синоним за сарадњу науке и привреде

Свечаним уручeњем захвалница заслужним појединцима и компанијама који су доброчинством, указаним поверењем и сарадњом на пројектима,  у протеклој години највише дорпинели развоју и афирмацији Машинског факултета у Београду, почело је обележавање Дана факултета који ове године прославља 71 годину постојања.

Пристуне је поздравио и пожелео им добродошлицу председник Савета Машинског факултета, проф. др Влада Гашић. „Машински факултет је одувек био синоним за сарадњу науке и привреде и зато је та сарадња један од стратешких приоритета и у будућности“, истакао је проф. Гашић, на свечаној седници Савета Машинског факултета.

Захваливши се представницима привреде и другим партнерима на дугогодишњој сарадњи и подршци, декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић је рекао  да факултет с пажњом прати и прилагођава се савременим научно-технолошким изазовима који дефинишу нов начин производње.

„У протеклих годину дана урадили смо много тога. Увели смо нови студијски програм ИТ у машинству на основним академским студијама и нове мастер академске студије – Индустрија 4.0. Ови програми представљају најсавременији концепт образовања инжењера.  Они су  одговор на потребе савременог друштва за високостручним кадровима у области машинства и рачунарских наука“, истакао је проф. Митровић. С тим у вези, додао је, Машински факултет је отворен за сарадњу, а његова основна мисија, образовање врхунских инжењера, израженија је више него икад.

Признања добитницима, уручио је  проф. др Александар Симоновић, продекан за научноистраживачки рад Машинског факултета.

Компанија  NELT Co. доо Београд, добила је захвалницу за дугогодишњу успешну сарадњу иа указано поверење стручњацима Машинског факултета у изради пројекта савремено логистичко-процесног постројења. За донаторство опреме и различитих инсталација захвалнице су уручене привредном друштву FESTO Automation d.o.o. Београд, за донацију три вредне дидактичке инсталиције Лабораторији за индустријску аутоматику, као и  привредном друштву  SYSTEMAIR DOO Београд  за донирање опреме Центру за противпожарну технику Машинског факултета.

Предузеће за информатички инжењерингg CPS-CAD PROFESSIONAL SYSTEMS DOO, BEOGRAD добило је захвалницу за подршку при  штампању уџбеника „CAD/CAM системи – практикум за Creo Parametric“, аутора доц. др Горана Младеновића. Захвалнице су добили и предузеће SUPERLAB DOO BEOGRAD, привредно друштво WIKA MERNA TEHNIKA DOO BEOGRAD и предузеће AL PACK EMP.

Међу појединцима који су добили захвалнице Машинског факултета су др Новак Недић, ред. проф. Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, шеф Kатедре за аутоматско управљање, роботику и флуидну технику, госпођа Марија Стевановић, уредник емисије „Кућа науке“ РТС-а, мр Милутин Продановић, дипл. инж. маш., директор Сектора за производњу енергије у МХЕ (Огранак обновљиви извори енергије, ЈП ЕПС) и господин Владан Секулић, генерални директор Саобраћајног предузећа ЛАСТА АД Београд.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.