Стручна посета компанијама „SIEMENS MOBILITY“ и „MIND GROUP“

Студенти основних и мастер академских студија Катедре за шинска возила Машинског факултета Универзитета у Београду, недавно су боравили у Церовцу код Крагујевца, где су посетили компаније „Siemens Mobility DOO Cerovac” и „Milanović Industries Group“. Стручну посету је организовао др Јован Танасковић, ванредни професор на Катедри за шинска возила.

„Siemens Mobility DOO Cerovac” и „Milanović Industries Group“ су компаније које  се баве  пројектовањем, инжењерингом и производњом компонената за шинска возила. Тренутно су највећи индустријски центри у Србији и региону у овој области привреде.

Током посете компанији „„Siemens Mobility“, будући инжењери железничког машинства имали су прилику да се детаљније упознају са активностима свих сектора унутар фабрике, кроз презентације које су припремили представници тих сектора.  После упознавања са мерама заштите на раду, студенти су обишли производне погоне, као и новоформирани развојни инжењерски центар. Компанија у наредних годину дана планира да у овом центру упосли велики број машинских инжењера, међу њима и студенте Катедре за шинска возила. Једна од активности на том плану је и недавно расписан конкурс за стипендирање студената железничког машинства.

У новоформираном индустријском центру „Milanović Industries Group“, студенте је угостио господин Братислав Милановић, власник некадашње фабрике „Милановић Инжењеринг“. Током посете компанији, студенти су имали прилику да обиђу производне погоне у којима се производе компоненте за шинска возила за реномиране европске и светске произвођаче. Обишли су и „IMW Institut” који је основан у мају 2019. године ради подршке развоју „Mind Group” и сарадње са домаћим и иностраним компанија. За будуће инжењере је било посебно важно што су могли да виде савремено опремљене лабораторије у којима се раде механичка, металографска, хемијска и испитивања без разарања.

Машински факултет у Београду има веома успешну сарадњу са „„Siemens Mobility DOO Cerovac” и „Milanović Industries Group“. Посебно, када је реч о школовању и развоју кадрова у области железничког машинства. С тим у вези, треба истаћи да су ове компаније подржале и развој новог мастер студијског програма – Индустрија 4.0 на Машинском факултету. Активно ће учествовати у његовој реализацији и образовању студената за послове и изазове Четврте индустријске револуције.

(Извор: Катедра за шинска возила МФ)

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.