Седам деценија успешне сарадње Машинског факултета и Министарства одбране РС

Министар одбране Александар Вулин потписао је у име Министарства одбране РС споразуме о научно-техничкој сарадњи са четири факултета Београдског универзитета – Машинским, Електротехничким, Грађевинским и Архитектонским факултетом.

фото: Министарство одбране РС

„Војска Србије увек сарађује са најбољим деловима нашег друштва, са институцијама у које сви ми заједно имамо велико поверење и гајимо велико поштовање. Сарађивати са факултетима Београдског универзитета је велика част за Војску Србије, али и велика прилика да Војску Србије приближимо студентима и у исто време учимо од њих. Да имамо могућност да им понудимо посао у војсци и стипендије које војска може да обезбеди и да се нама омогући да професори са  најеминентнијих факултета у Београду долазе у војску, предају нашим припадницима, едукују нас, омогуће нам да пратимо свет и све оно што се у науци развија и даје на најбољем нивоу – рекао је министар Вулин.

Потписани споразуми, како је рекао, отварају могућност да се војска упозна са цивилним образовањем, уједно дајући сопствени допринос тиме што ће своје капацитете ставити на располагање факултетима при припреми магистарских и докторских студија и пружити им могућност да се упознају са војним образовањем и функционисањем науке у војсци.

У име Машинског факултета у Београду, споразум је потписао продекан за научно-истраживачку делатност проф. др Александар Симоновић. „Министарство одбране и војне иснтитуције са Машинским факултетом успешно сарађују већ седам деценија“, подсетио је проф. Симоновић, оценивши да ће споразум подићи сарадњу на један виши институционални ниво и донети више резултата у области образовања, истраживања и развоја.

фото: Министарство одбране РС

Споразуме о научно-техничкој сарадњи са Министарством одбране, испред Електротехничког факултета, потписао је, проф. др Мило Томашевић, декан те високошколске установе. У име Архитектноског факултета, декан, проф. др Владан Ђокић,, а у име Грађевинског факултета,   декан, проф. др Владан Кузмановић.

Постписаним споразумима о сарадњи утврђују се облици међусобне научно – техничке сарадње у области примењених и развојних истраживања, реализација стручне праксе и студијских посета професора и студената факултета, као и реализација дипломских, мастер и докторских радова у образовним, научним и другим установама Министарства одбране и Војске Србије.

Такође, Споразум предвиђа могућност организације стручних предавања по позиву и ангажовање наставног особља факултета и стручњака из образовних, научних и других установа Министарства одбране и Војске Србије у циљу обостраног усавршавања, као и размене научно-стручних публикација из домена издавачке делатности.

Потписивању споразума у Малој ратној Сали старог Генералштаба присуствовали су данас и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић.

(Извор: Машински факултет/Министарство одбране)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.