Тенфор Друмска Стрела на облежавању 80-годишњице Belgrade Grand Prix 1939

Почетком септембра, давне, 1939. године, на београдском Калемегдану вожене су прве и једине трке тадашње Формуле 1 у Србији.  „Belgrade Grand Prix“ одржан је 3. септембра 1939. године у част рођендана краља Петра Другог Карађорђевића и то је била последња трка Формуле 1 пре Другог светског рата. Победио је италијански возач Тацио Нуволари, а трку је пратило 75.000 гледалаца у престоници Србије, која је тада имала 300.000 становника.

фото: Музеј аутомобила у Београду

Тим поводом, у Београду је протеклог викенда одржана манифестација „24 сата елеганције“ у оквиру које је свечано обележена 80-годишњица „Прве велике награде Београда“.  Част да учествују у обележавању овог значајног јубилеја имали су и чланови првог домаћег Формула Студент тима „Тенфоре Друмска Стрела“. Њихова најновија, осма, по реду, формула „Тенфор Друмска стрела 2019“ привукла је велику пажњу љубитеља аутомобилизма.

Члан студентског тима, Богдан Чарапић захвалио је организатору манифестације на позиву и указаном поверењу.  Он је подсетио да је Тенфоре Друмска Стрела, први домаћи Формула Студент тим, основан давне 2010. године.

„Пре девет година, група од десетак студената са Машинског факултета у Београду, одлучила је се опроба у изазову пројектовања и израде прве формуле у Србији. Тим данас броји 45 чланова – студената Машинског и још девет факултета Универзитета у Београду и Војне академије. Из године у годину остварујемо све боље резултате. Наше најновије возило – Тенфоре Друмска стрела за сезону 2019 је најмодернији тркачки болид по угледу на Формулу 1 који смо конструисали до сада, а убрзање од 100 км на час достиже за мање од четири секунде“, истакао је Чарапић.

У оквиру облежавања 80-годишњице трке „Belgrade Grand Prix“ представљен и оргинални трофеј, који је Нуволари, као победник „Прве београдске велике награде“, освојио 3. септембра 1939. године. Трофеј је у Београд стигао захваљујући Аутомобилском клубу „Мантова“ и Музеју „Тацио Нуволари“, где се чувају оргинална сећања на италијанског возача.

Његова екселенција, амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо поздравио је иницијативу за обележавање 80. година од Велике награде Београда 1939. године, напомињући да 2019. година важна и због тога што се прославља 140 година дипломатских односа Србије и Италије, као и 10 година стратешког парнерства ове две земље. „Са одушевљењем смо помогли ову акцију и идеју да се 80 година после легендарне трке евоцира успомена на великог аса Тација Нуволарија и да се пехар, који је тада освојио, нађе у Београду“, истакао је италијански амбасадор.

У знак сећања на Кружну трку око Калемегдана одржан је и дефиле олдтајмера из Милана, Фиренце, Фераре… Међу олдтајмерима била је и формула коју је победник београдске трке Нуволари возио пред крај каријере, 1948. године у Монте Карлу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.