Мастер 4.0: Нови студијски програми који повезују ИТ знања са пословним вештинама

Четири интердисциплинарна студијска програма, које су креирали Машински, Електротехнички, Математички факултет и ФОН из Београда, Универзитети у Крагујевцу и Нишу, представљени су данас у Влади Србије, а њихова имплементација се очекује већ у октобру ове, односно јануару наредне године. Представљању програма присуствовао је продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Љубодраг Тановић.

Влади су представљени нови мастер програми под јединственим називом Мастер 4.0, који би требало да повежу савремена ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга. Креиран у дијалогу универзитета и привреде, очекује се да ће управо овај јединствени спој ИТ и бизнис знања помоћи настанак нове генерације дигиталних стручњака у нашој земљи. Нови мастер програми обухватиће области као што су анализа података, биоинформатика, интернет ствари, машинско учење, вештачка интелигенција, виртуелна реалност, као и бизнис предмете попут менаџмента, финансија и рачуноводства, маркетинга, предузетништва.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је Мастер 4.0 резултат избора најбољег садржаја постојећих програма који одговара потребама тржишта ИТ услуга и обезбеђивању услова за даљи раст ИТ сектора. „По први пут наши факултети не наступају као конкурентске већ као партнерске институције, а велики део су експерти из праксе који ће студентима пренети знања и упознати их са коришћењем најсавременијих технологија и метода које се у привреди примењују.“ Премијерка је истакла да од ових програма очекује да ће обезбедити квалитетан кадар који ће моћи да створи конкурентску предност ИТ компанија које послују у Србији, чиме ће се обезбедити даљи раст ИТ индустрије.

Окупљени у четири конзорцијума изабрана на јавном конкурсу који је на идеју Иницијативе „Дигитална Србија“ реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, 13 државних факултета из Београда, Крагујевца и Ниша кренуло је у процес акредитације ових програма, по чијем завршетку је планиран упис укупно 140 студената. Студијски програми су креирани кроз сарадњу државних факултета који имају вишедеценијску традицију у области технологије, економије и менаџмента са преко 75 успешних ИТ и компанија из других сектора, а у настави ће учествовати и представници тих компанија.

„Слушали смо пре свега потребе привреде, a идеја је била да се помогне развоју ИТ стручњака који недостају Србији“ рекао је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић. Ти програми, како је навео, нису само из области информационих технологија, него и програми који треба да унапреде и бизнис и знања из области економије, финансија, па и права. Дакле, свих области које су нека врста изазова за ИТ компаније које послују на тржишту у Србији и шире.

Недовић је истакао да снага ових програма лежи у темељном и примењивом знању које ће кроз преко 130 предмета студентима понудити више од 300 предавача са неких од најбољих факултета из Србије, страних универзитета и компанија које су се доказале на домаћем, али и глобалном тржишту дигиталних производа и услуга. „На сваки од наведених програма уписаће се највише 35 студената – 15 буџетских и 15 самофинансирајућих, док ће Иницијатива „Дигитална Србија“ стипендирати по пет студената са сваког програма,“ додао је Недовић.

„Постојећи студијски програми у нашој земљи не прате довољно потребе привреде. Истраживање Инфостуда је показало да 95% ИТ компанија има тешкоће при проналажењу компетентних ИТ стручњака. Често, као недостатак постојећих образовних програма, послодавци из ИТ сектора наводе да су, након школовања, студенти усмерени или на техничка или на бизнис знања, док су врло ретки они који имају оба, а који су индустрији и најпотребнији. Зато су компаније које окупља Иницијатива  „Дигитална Србија“ покренуле овај пројекат и одлучиле да подрже укључене факултете обезбеђујући потребну ИТ опрему, као и стипендирајући по пет најбољих студената на сваком програму, без обавезе праксе или запослења,“ истакао је Стефан Салом, суоснивач Инфостуд групе и члан УО Иницијативе „Дигитална Србија“.

Један од захтева јавног конкурса на коме су Мастер 4.0 програми изабрани био је и да се у наставу укључе и предавачи из иностранства, па ће се тако студенти имати прилике да слушају предавања стручњака са престижних америчких, шпанских, данских, француских, као и универзитета из региона. Међу ИТ компанијама које учествују у реализацији програма су Microsoft, Comtrade, Инфостуд, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, док су међу укљученим компанијама из других сектора и Телеком Србија, Coca-Cola Hellenic, Металац, EY, Raiffeisen bank, НИС и многе друге.

За више информација посетите сајт Мастер 4.0 програма. 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.