Машински факултет и Утва Панчево – Заједно на развоју домаће авиоиндустрије

Машински факултет у Београду и компанија “Утва Авио индустрија” из Панчева потисали су Споразум о стратешком партнерству на састанку уприличеном у оквиру Деветог међународног сајма наоружања и војне опреме – Партнер 2019.

Циљ споразума је повезивање институција високог образовања и привреде и њихов заједнички рад на унапређењу науке, иновација и технолошког развоја кроз низ конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију.

Конкретни резултати компаније “Утва” у области развоја и испитивања нове летелице, као и научно-истраживачки потенцијали Машинског факултета довели су до заједничких интереса чији је циљ развој нових пројектних решења, испитивања и развоја нових технолошких поступака.

Неки од аспекта сарадње су и имплементација индустрије 4.0 у ваздухопловној индустрији, образовни програм, унапређење инфраструктуре, заједничко учествовање у развоју и имплементацији нових технологија у ваздухопловству, рад на истраживачко развојним пројектима и други.

Оно што је, такође, значајно, споразум омогућава да и студенти непосредно учествују у пословима на развоју и производњи летелица и буду укључени у друге аспекте пословања компаније “Утва авио индустрија”.

Компанија „Утва“ најавила је почетак такмичења за најбоље пројектно решење беспилотне летелице. Право учешћа ће имати студенти завршних година техничких факултета у региону. Најбоље решење биће новчано награђено, а учесници ће добити прилику да реализују то решење. Детаљи о конкурсу биће накнадно објављени.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.