Проф. Ђуро Коруга један од добитника награде WIPO Medal for Inventors

Професор Ђура Коруга, пионир у области нанотехнологија и оснивач Центра за молекуларне машине на Машинском факултету у Београду и пластични хирург Јадран Бандић, победници су такмичења за проналазача Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), а награде ће им бити уручене на прослави јубилеја Завода за интелектуалну својину, 16. новембра.

Двојици истраживача награда WIPO Medal for Inventors у катерогији проналазача или групе проналазача и патента припала је за проналазак под називом: „Аналитичке методе процене ткива“. За наведени патент остварена је патентна заштита у области која доприноси раној дијагнози меланома или његовој превенцији и то на једном од највећих тржишта света – на територији САД.

Конкурс за доделу награда у конкуренцији светских проналазача организовао је Завод за интелектуалну својину поводом 98 година од оснивања, а циљ је промоција значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва.

Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) једна је од специјализованих агенција УН у чијој су надлежности међународни послови који се односе на права индустријске својине и ауторска и сродна права. Република Србија је чланица WIPO-а од 1992. године. У оквиру програма WIPO награда, који је основан 2001. године, додељују се награде истакнутим проналазачима, ауторима и иновативним компанијама широм света, на основу спроведеног такмичења које организује земља чланица у оквиру манифестација од високог националног значаја. Више од 70 земаља се придружило програму WIPO наградa.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.