Студенти МФ у посети ливници „ЛИГРАП у Белосавцима

У оквиру редовне наставе на предмету „Фабричка постројења и техничка логистика“ студенти прве године Мастер академских студија посетили су ливницу „Лиграп“ д.о.о. у Белосавцима, недалеко од Тополе. Током посете, будући машински инжењери имали су прилику да се „на лицу места“ упознају са технолошким процесом израде одливака од сивог и челичног лива за потребе индустрије,  као и одливака од обојених метала опште намене.  Том приликом, представљен им је и програм производње ове ливнице у којој се, између осталог, на традиционалан начин лију и звона за верске објекте, као и стини предмети који се користе у Богослужењу.

Домаћини су студенте детаљно информисали о сировинама које се користе у производњи, као и о начину  складиштења сировина и репроматеријала, а током обиласка топионице упознали су их са карактеристикама електро-индуковане пећи која се користи за топљење метала. Током посете, обишли су и различита одељења у којима се, између осталог, припрема песак за калупе и обавља калуповање, припрема песак за израду језгара по по СО2 поступку, регенерише песак за калупе, чисте, термички и машински обрађују одливци и на крају, складиште готови производи. Студенти су посетили и Лабораторију за испитавње тврдоће, затезне чврстоће и хемијског састава добијених одливака, а затим се упознали и са транспортним системом ливнице.

С обзиром, да студенте у оквиру предмета очекује израда идејног пројекта ливнице сивог лива, ова посета је била вишеструко корисна, а богато културно-историјско наслеђе општине Топола било је прилика и за једно кратко путовање кроз историју наше земље. Том приликом, студенти су  обишли остатке Карађорђевог утврђеног града и конак у Тополи, као и цркву Пресвете Богородице из 1811. год., а затим су посетили и Опленац, где се налази црква Св. Ђорђа и крипта династије Карађорђевић, кућа краља Петра, краљева вила и вила краљице Марије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.