SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 – Још један успех студената Машинског факултета

Татјана Стошић, Ђорђе Шипетић и Јовица Станић, студенти завршне године Модула за аутоматско управљање Машинског факултета у Београду , чланови су тима “MISS – Make it Simple and Smart”,  који је у финалу регионалног студентског такмичења из аутоматике SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 остварио изузетно запажене резултате и пласирао се у сам врх такмичења. Такмичење су организовали Компанија Siemens д.o.o. Београд и студентска организација Удружења студената електротехнике Европе – EESTEC Локални комитет Београд.

Укупно девет тимова, по три из Србије, Хрватске и Словеније, такмичило се за титулу победника другог по реду  SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Финална рунда такмичења одржана је на Електротехничком факултету у Београду. Тимови су у првом делу финала презентовали своје радове у Siemens TIA PLC софтверу, а затим их представили и жирију.

Посебно је значајна чињеница да је током читавог такмичења акценат стављен како на познавање најновије технологије која се примењује у индустрији, тако и на квалитет алгоритма решења. Радови су оцењивани према критеријумским функцијама. Према првој критеријумској функцији, тим Машинског факултета налазио се у самом врху, док је по другој критеријумској функцији био испред осталих тимова. Ипак, укупни регионални победник – тим “TripleM” из Хрватске, био је за нијансу бољи.

Такмичење SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 је започело је крајем марта као бесплатна стручна радионица која се, осим на ЕТФ у Београду, истовремено одржавала и на истоврсним факултетима у Загребу и Љубљани.  По завршетку радионице, студентски тимови су решавали задатак, а три најуспешнија тима из сваке државе квалификовала су се за регионално финале.

На локалној рунди такмичења у Београду учествовало је 12 тимова, са Електротехничког и Машинског факултета Универзитета у Београду, који је први пут ове године имао своје представнике. Тим  “MISS – Make it Simple and Smart” – студената завршне године Модула за аутоматско управљање, уз велику подршку предметног наставника професора Милана Ристановића, био је једини тим Машинског факултета.

Радионица се састојала из два дела. У првом делу, који је се односио на теоријско знање, учесници су током две недеље слушали предавања која су одржали професори Електротехничког факултета у Београду и представници компаније Siemens Србија. Затим су добили практичан задатак, који је требало да ураде за 4 недеље. Након представљања пројекта и развијеног решења, стручни жири је изабрао пет тимова који су прошли у други круг локалног такмичења. Након презентације и оцењивања радова три најбоље екипе, међу којима и тим Машинског факултета, пласирале су се на регионално такмичење.

Финале регионалног студентског такмичења означило је завршницу пројекта SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Циљ пројекта, који је иницирало Удружење студената електротехнике Европе – EESTEC, а подржали факултети електротехнике у Србији, Хрватској и Словенији и Компанија Siemens, је да младим будућим инжењерима пружи детаљнији увид у проблематику с којом се инжењери иначе сусрећу у индустријској аутоматизацији с циљем да се што боље припреме за рад у стварном окружењу.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.