Такмичење машинских школа – Знање је наша будућност

Машински факултет у Београду био је домаћин Обласног такмичења ученика машинских школа, које је ове године, испред Заједнице машинских школа за област Београд, организовала Техничка школа из Железника. Више од 50 ученика из 10 школа на територији Београда надметало се у три дисциплине – статици, компјутерској графици и 3Д моделирању. Најбољи међу најбољима у 3Д моделирању био је Никола Јовановић из Политехнике – школе за нове технологије, у компјутерскоj графици Павле Ђоновић из исте школе, а у статици Лука Четник из Вадухопловне академије.

[su_pullquote align=“right“]Само кроз нову индустријализацију и концептом економије засноване на знању, отвара се простор за успостављање чврсте сарадње са привредом и сигуран пословни амбијент будућих машинских инжењера[/su_pullquote]

Посебно је задовољство видети младе људе који имају вољу, жељу и потребу да се усавршавају и своја знања проверавају, рекао је поздрављајући учеснике декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић. Он је нагласио да су оваква такмичења од изузетног значаја за Машински факулет.

Факултет, додао је, улаже напоре, не само да задржи статус институције акредитоване и признате у свету, него и да подигне квалитет научно-истраживачког рада и самих студијских програма. С друге стране, наставио је професор Митровић, неопходност даљег развоја и усавршавања намеће и чињеница да живимо у време IV технолошке револуције, која ће у наредним деценијама донети многе промене на професионалном плану. У том контексту врло пажљиво пратимо како се школе из којих долазе будући студенти машинства прилагођавају тим променама, нагласио је декан Машинског факултета.

Наша амбиција је, истакао је он, да заједничким снагама створимо простор да будући машински инжењери имају сигуран и адекватно плаћен посао у Србији. Зато, додао је, поред низа корака у подизању квалитета наставе и научно-истраживачког рада, Машински факултет улаже напоре да конкретизује сарадњу са привредом и државом, а студенте завршних година охрабрује да отпочну сопствени бизнис. Само кроз нову индустријализацију и концептом економије засноване на знању, отвара се простор за успостављање чврсте сарадње са привредом и сигуран пословни амбијент будућих машинских инжењера, нагласио је декан Машинског факултета.

Знање је данас изузетно важно. То је то наша будућност, рекао је председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић, упознајући учеснике такмичења са активностима те привредне асоцијације и концептом нове индустријализације. Према његовим речима само знањем се могу превазићи недостаци конкурентности домаће привреде на светском тржишту, која је често заснована на инпуту ниске цене рада и сировина. Привреда Србије се налази у важном тренутку. Изгубљен корак у технолошком развоју, може се надоместити видним напретком у технологијма, посебно у информационим. Зато је неопходно даље усавршавање и напредовање на том пољу, како би се знање уткало у домаће производе, истакао је Милетић.

У ишћекивању резултата, учесници такмичења имали су прилику да сазнају нешто више о факултету, студијском програму, али и о другим активностима својих старијих колега.

Велику пажњу привукао је тркачки аутомобил Формула студент тима „Друмска стрела“, који самостално развија и израђује возило за интернационална такмичења у квалитету инжењерског пројекта и тркачкој стази међу 600 тимова на свету. Не мање интересовање привукла је и летелица на даљинско управљање, коју су за прошлогодишње такмичење „Air Cargo Challenge 2015” конструисали и направили студенти окупљени у тиму Еуроавија Београд.

Свечаним проглашењем победника и уручењем награда завршено је Обласно такмичење ученика машинских школа у статици, компјутерској графици и 3Д моделирању. На такмичењу су учествовали ученици Техничке школе из Обреновца, Техничке школе из Младеновца, Машинске школе “Космај” из Сопота, Саобраћајно-техничке школе из Земуна, Политехнике-школе за нове техноглогије из Новог Београда, Техничке школе Нови Београд, Техничке школе из Железника, Машинске школе “Радоје Дакић” из Раковице, Ваздухопловне академије и Техноарта-школе за машинство и уметничке занате.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.