Пут до Ј-интеграла проф. Џејмса Рајса

Професор Џејмс Рајс, водећи светски стручњак у области механике, недавно је гостовао на Машинском факултету у Београду,  где је одржао веома посећено предавање поводом 50-годишњице свог рада на тему Ј-интеграла. Предавање је уприличено у оквиру Међународне летње школе механике лома, пратећег догађаја 22. Европске конференције о лому која се ових дана одржава у београдском хотелу „Метропол“.

Џејмс Рајс је професор инжењерских наука и геофизике на Харвард Универзитету у САД. Пре 50 година формулисао је један од најважнијих параметра механике лома, тзв. Ј-интеграл, који се дефинише као један од начина израчунавања промене енергије деформисања ломне површине, што је од великог значаја за процену интегритета конструкције. Током предавања, проф. Рајс се осврнуо и на неке од примена Ј-интеграла, што је за учеснике Летње школе било од посебне важности.

Концепт Ј-интеграла је несумњиво један о најважнијих научних доприноса проф. Рајса. Он је последњих деценија у свом истраживачком раду фокусиран на теме у области геомеханике – ледника, земљотреса и свих других битних аспеката лома, о чему је посебно говорио у свом уводном предавању на отварању 22. Европске конференције о лому.

Након претходних издања у Трондхајму и Катанији, овогодишња Летња школа механике лома одржана је 25. и 26. августа у Београду. Скуп је организовало Друштво за интегритет конструкција „Проф. др Стојан Седмак“ у сарадњи са Машинским факултетом у Београду.

Рад школе пратило је око 150 учесника. Млади истраживачи, инжењери и студенти докторских студија из целог светаимали су прилику да се кроз предавања водећих светских експерата упознају са најновијим истраживачким резултатима у области механике лома.

Проф. Џон Ленд из САД  говорио је на тему „Основи експерименталне механике лома, линеарни еластични и еластично-пластични раст прслине“. Предавање проф. Франческа Јаковела са Универзитета у Касину у Италији односило се на „Основе експерименталне механике лома, раст заморне прслине“. О деформацији и лому полимера и композита говорио је проф. Бамбер Блекмен са Империјал Колеџа у Лондону, а о механици лома међуповрши, проф. Лесли Банкс Силс са Универзитета Тел Авив у Израелу.

Прву међународну летњу школу механике лома „Увод у механику лома и конструисање са сигурношћу од лома“ организовали су 1980. Технолошко-металуршки факултет и ГОША Институт на иницијативу проф. Мајкла Внука (Универзит Висконсина, Милвоки) и проф. Стојана Седмака (Технолошко-металуршки факултет, Београд). Рад Школе тада је пратило 63 учесника, а изложено је 20 предавања, од којих једно по позиву.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.