Формула студент 2018: Велики успех „Друмске стреле“

Формула Студент тим Тенфор Друмска стрела постигао је велики успех на стази Аутодром Мост у Чешкој Републици, где је у најзахтевнијој такмичарској дисциплини – трци издржљивости – заузео високо пето место. Због проблема са временом и пропуста у организацији такмичења, поени освојени у овој дисциплини нису урачунати у укупан скор, због чега се Друмска стрела нашла на 18. позицији у укупном пласману такмичења.То, међутим,  није умањило понос и задовољство чланова тима постигнутим резултатима.

Формула Студент тим Тенфор Друмска Стрела успешно је започео такмичарску сезону 2018. на Formula SAE такмичењу у Италији, које је средином јула одржано на стази Рикардо Палети. На овом такмичењу, тим студената БУ је освојио 16. место у конкуренцији 52 универзитетска тима из целог света.

Кад је реч о статичким дисциплинама, највећи успех је постигнут на одбрани Бизнис плана, где су наши студенти освојили 14. место. Тим је постигао запажене резултате у три динамичке дисциплине – убрзању, осмицама и аутокросу. Након убрзања од 0 до 100 km/h за 4.33 секунде велики успех тима забележен је и у вожњи осмица. Возач Друмске стрела је поставио време којим је иза себе оставио и најпознатије светске тимове, а Тенфор Друмска стрела заузела је високо шесто место.

У трци издржљивости која је уједно и најтежи тест за возило,  Друмска Стрела  је након 26 кругова, односно 22 km, освојила црно белу заставу. Такмичење у Италији је на најбољи начин потврдило да наши млади инжењери стоје раме уз раме са представницима водећих светских универзитета.

Добар старт Друмске стреле на стази Рикардо Палети наговестио је успешан наставак такмичења.  Формула Студент такмичење у Чешкој  је одржано од 31. јула до 4. августа. Као и у Италији, возило је без проблема прошло техничку инспекцију, као и све касније тестове.

Такмичење у статичким дисциплинама резултирало је сјајном одбраном Бизнис Плана. Детаљна разрада идеје, покривеност ризика и добро таргетовање потенцијалних купаца није могло проћи незапажено. Бизнис тим је и у Чешкој награђен сјајним 14. местом у укупном пласману.

Тим је спремно дочекао почетак динамичких дисциплина. Нажалост, већ након прве вожње убрзања јавио се проблем са једним од делова на систему преноса, те је тим био приморан да се врати у бокс.  Упркос лошем старту, у вожњи осмица постављено је време од 5.2 с што је тим сместило у првих 15 тимова у овој дисциплини. Током аутокроса је постављено време од 84.97 с.

И у Чешкој, последњи дан такмичења био је резервисан за трку издржљивости.  Чланови тима чврсто су веровали у болид који се већ на стази у Италији показао као апсолутно поуздан и брз. Након сјајних вожњи оба возача, постигут је невероватан успех. Освојено пето место у трци издржљивости гарантовало је улазак тима у првих 10 у укупном рангирању. Међутим, временски услови у Чешкој нису били на страни Друмске стреле. Последња трка је одложена, а организатори су донели одлуку да се поени остварени у овој дисциплини не рачунају у укупном пласману. Иако је ова одлука наишла на негодовање већине тимова, одлука је била коначна, а наш тим је завршио такмичење на 18. месту.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.