Формула Студент 2018: Успешан старт Друмске стреле

Формула Студент тим Тенфор Друмска Стрела успешно је започео такмичарску сезону 2018. На Formula SAE такмичењу у Италији, које је одржано од 11. до 15. јула на стази Рикардо Палети, тим студената Београдског универзитета зазузео је 16. место у конкуренцији 52 универзитетска тима из целог света.

Друмска Стрела 2018 је тркачко возило које су самостално испројектовали и израдили студенти Машинског факултета, у сарадњи са студентима још седам факултета УБ. Ново возило су представили 11. јуна, а већ 11. јула су након серије тестирања стигли на прво такмичење у сезони 2018.

Пре изласка возила на стазу обављен је захтеван технички преглед, а затим и неколико тестова безбедности. Друмска Стрела 2018 је испунила све критеријуме и добила одобрење судија већ из првог пута. При одбрани статичких дисциплина, тим је имао подршку ментора тима, проф. Др Марка Милоша. Највећи успех је постигнут на одбрани Бизнис плана, где су наши студенти освојили 14. место.

Када је реч о динамичким дисциплинама, тим је постигао запажене резултате у све три такмичарске категорије – убрзању, осмицама и аутокросу. Након убрзања од 0 до 100 km/h за 4.33 секунде, нови велики успех тима забележен је вожњом осмица. Возач нашег тима је поставио време којим је иза себе оставио и најпознатије светске тимове, а Тенфор Друмска стрела заузела је високо шесто место.

Последњег дана такмичења одржана је трка издржљивости која представља најтежи тест за возило. Неки од најбољих тимова су одустали од учешћа како би избегли квар због наредних такмичења. Друмска Стрела 2018 је успела да након 26 кругова, односно 22 km, освојили црно белу заставу. То је уједно био и један од главних циљева у овој сезони!

Успешно завршена трка издржљивости је најбоља потврда да је Друмска стрела 2018 брза и поуздана, али  и да је тим младих инжењера постигао значајан напредак. На коначној ранг листи тим заузели су 16. позицију и тиме на најбољи начин показали да стоје раме уз раме са представницима водећих светских универзитета.

Добар старт Друмске стреле на првом такмичењу у сезони наговештава и успешан наставак такмичења. Тим за десетак дана путује у Републику Чешку где их 1. августа очекује ново ново Формула Студент такмичење.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.