Др Душан Ђукић – Београдска школа математике за америчке ђаке

Ових дана, један наставник из Србије припрема америчке средњошколце за  предстојећу Међународну математичку олимпијаду у Румунији. Реч је о др Душану Ђукићу, асистенту на Катедри за математику Машинског факултета у Београду.

Др Ђукић, низ година у назад, с великим успехом припрема и предводи екипу младих математичара Србије на олимпијадама и другим такмичењима у земљи и свету. „То искуство било је један од кључних критеријума да будем изабран за једног од иностраних предавача на математичком кампу за средњошколце који се током лета одржава на два престижна америчка универзитета“, рекао је др Ђукић у разговору за сајт МФ.

Позив је добио од организатора кампа. „Он је пореклом из Румуније и већ 30 година се бави припремама америчке екипе за олимпијаду, у чему је стекао велики углед. Са њим ме је повезао колега који ради у Америци и са којим је написао књигу о математичкој олимпијади. Рецензију за ту књигу радио је управо организатор овог кампа.“

Наш саговорник је  својевремено, као средњошколац, такође, учествовао на Међународној математичкој олимпијади, где је 1999. Године освојио златну медаљу. Од завршетка Математичке гимназије у Београду активно учествује у припремама талентованих ђака за математичка такмичења.

Последњих 16 година је члан Републичке комисије за математичка такмичења средњошколаца, а већ 11 година учествује у припремама и предводи екипу Србије на Међународној математичкој олимпијади, било као вођа тима или његов заменик.  За ту позицију, каже,  препоручили су га задаци које смишља и предлаже за такмичења.  До сада је усвојено четири његова задатка на Олимпијади.

У Америци ће боравити до 2. августа. Најпре на Универзитету Тексас у Даласу, а затим на Универзитету Корнел у држави Њујорк. Иако се математички камп организује за ученике различитог нивоа знања, међу њима има и кандидата који ће ући у амерички тим за Међународну математичку олимпијаду.

„Рад са телентима  је метално веома захтеван, али свакако представља ново искуство и нов начин рада“, истакао је др Ђукић. „С друге стране“, додао је,“ то је прилика да се посветим одређеној области математике која је везана за математичка такмичења и уједно разрадим ефикаснији начин рада са ученицима у Србији, што због обавеза нисам често у прилици да урадим.“

Др Душан Ђукић има велику подршку колега на Катедри за математику МФ, а нарочито шефа катедре, проф. др Миодрага Спалевића, под чијим менторством је докторирао на Универзитету у Крагујевцу.  Катедра за математику на МФ важи за једну од најбољих на Универзитету у Београду. Један од професора до скора је био др Стојан Раденовић,  редовни професор у пензији, чији су радови допринели да се Универзитет у Београду нађе на позицији међу 300 најбољих универзитета на чувеној Шангајској листи.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.