Делегација компаније ZF Friedrichshafen AG посетила Машински факултет

Делегација немачке фирме ZF Friedrichshafen AG, која се бави е-мобилношћу  и аутомобилима на електрични погон, посетила је Машински факултет у Београду. Посета је реализована дан након што је у Панчеву свечано обележен почетак изградње фабрике ZF –а за електричне и хибридне погоне у Србији,  у којој ће бити анагажовани домаћи инжењери.

Немачка фирма у Панчево долази са инвестицијом од 160 милиона евра, а та компанија ће, како се очекује, запосилити више од хиљаду људи. Реч је о гринфилд инвестицији, што значи да компанија почиње производњу од почетка, без претходне инфраструктуре. У фабрици ће се производити првенствено електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне, а да би производња почела већ 2019. године, потребни су им квалификовани радници и стручни инжењери.  То уједно и главни разлог посете представника ZF Friedrichshafen AG-а  Машинском факултету.

Госте из Немачке је поздравила продекан за научноистраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић, која их је детаљно упознала са организацијом студија и истраживачким потенцијалима Машинског факлтета. Током састанка је истакнуто и то да је Машински факултет једна од ретких, ако не и једина, високообразовна установа на простору Источне Европе, која има акредитацију немачке Агенције за акредитацију и проверу квалитета студија машинства.

Представник ZF Friedrichshafen AG, г. Александер Гехринг, директор Е-мобилити развојног центра,  представио је планове те компаније у Србији, истакавши да је ZF водећа светска групација која се бави технологијом погона и шасија као и активном и пасивном безбедносном опремом.  ZF се убраја у највеће светске добављаче аутомобилске индустрије и сваке године ова фирма улаже више од шест процената свог прихода у истраживање и развој, посебно на пољу ефикасних и екектричних погона и система за превенцију несрећних случајева.

О квалитету образовања инжењера на Машинском факултету, али и могућностима да се настава на појединим предметима прилагоди потребама компаније ZF-а говорио је доц. др Слободан Поповић са Катедре за моторе МФ.  Он је посебно указао на флексибилан приступ у образовању и обуци будућих машински инжењера у области мотора,  а затим се осврнуо и на истраживачке и развојне потенцијале у тој области.

Проф. др Саша Митић са Катедре за моторна возила представио је истраживачке капацитете Центра за моторна возила МФ и Лабораторије ЦИАХ, која се бави пројектовањем, развојем, испитивањем и контролисањем моторних и прикључних возила, возила за превоз опасних материја,  лако кварљиве робе, пољопривредних и шумских трактора, специјалних и радних возила, специјалних надградњи, аутобуса…

Састанку на Машинском факултету присуствовао је и проф. др Слободан Вукосавић са Катедре за енергетске претвараче и погоне Електротехничког факултета Универзитета у Београду, који је говорио о образовним  потенцијалима те високошколске установе.

Чланови тима „Друмска стрела“ Миљана Стојановић и Бранко Миличић су кроз презентацију тог студентског пројекта,  у којем студенти самостално развијају и израђују тркачко возило за престижно међународно такмичење „Формула студент“, на најбољи начин потврдили квалитет образовања и развоја младих инжењера који се школују на Машинском и другим техничким факултетима Универзитета у Београду.

Пре стручне дискусије, гости су обишли лабораторије Катедре за моторна возила и Катедре за моторе Машинског факултета.

Иначе, компанија ZF броји 146.000 запослених на око 230 локација у готово 40 земаља света, а прошле године остварила је промет од 36,4 милијарди евра. Нова фабрика у Србији настаје на површини од  20 хектара на територији општине Панчево и од Београда је удаљена 14 километара.  Из Панчева ће ZF испоручивати робу својим другим локацијама, а такође и клијентима како у Србији тако и у другим земљама широм Европе.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.