Ветропарк „Чибук 1“ – Навећи технички подухват у области енергије ветра у Србији

Енергија ветра је препозната као најозбиљнији обновљиви извор енергије у свету. За разлику од фосилних горива, чије су резерве све мање, ветар је неисцрпан извор енергије. Вековима се користи за добијање механичке, а у новије време и за производњу електричне енергије.

У последњих 20 година ниједан извор енергије није имао тако динамичну експанзију, као што је има енергија ветра. Данас широм света ничу „фарме“ ветрогенератора, а у Србији су до сада отворена три ветропарка – Кула, снаге 9,9 мегавата, La Piccolina – 6,6 megavata и Малибунар, снаге осам мегавата. У току је изградња и ветропарка у Чибуку, недалеко од Панчева, по оцени многих најзначајнији грађевински и технички подухват у области енергије ветра у нашој земљи и региону.

Студенти Машинског факултета који слушају изборне и обавезне предмете на Катедри за пољопривредно машинство недавно су у оквиру редовне стручне екскурзије посетили ветропарк „Чибук 1“.  Студенте је поздравио њихов старији колега, дипл.инг.маш. за област процесне технике Немања Миловановић, док је за реализацију посете био задужен колега Раде Мировић.

Наоружани добром вољом, радозналошћу, знањем и заштитном опремом, студенти су имали прилику да обиђу неколико ветротурбина и трафостаницу за примопредају електричне енергије.  Будући инжењери присуствовали су и монтажи пет сегмената стубова ветротурбина и три сегмента елиса. Том приликом студентима је омогућен и улазак у сам стуб доњег пречника 5 метара који носи ветротурбину и генератор, где су могли да виде целу конструкцију „изнутра“ и упознали се са аутоматизацијом и компонентама система.

У пројекту изградње ветропарка „Чибук 1“ учествује велики број страних и домаћих компанија предвођених компанијом General Electric захваљујући којој је посета ветропарку и реализована.

Изградњом ветропарка Чибук биће постављено 57 ветротурбина снаге од по 2.78 МW. Укупан капацитет 57 ветротурбина биће 158,4 МW. Максимална висина турбине износи 170 метара, од које је висина стуба 110 метара, а крак елисе око 60 метара. Генераторе који иначе опслужују 80% ветротурбина у Европи произвела је компанија „Север“ Суботица, а трансформаторе у станици компанија „Кончар – Електроиндустрија“ из Загреба. У оквиру ветропарка се налази и трафостаница као и административно – управна зграда. Планирана је изградња далековода дужине око 11 км, кроз територију општине Ковин и града Панчева. Укупна инвестициона вредност целог пројекта је око 205 милиона евра.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.