У сусрет Технолошком самиту 2018

фото: Pixabay

“Мисли глобално, делуј локално”- мото је треће, по реду, Међународне конференције  „САД-ЕУ-ЈАПАН-СРБИЈА, ТЕХНОЛОШКИ САМИТ – ИНДУСТРИЈА 4.0 ЗА МАЛЕ И СРЕДЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ“, која ће се од 5. до 7. јуна одржати у Београду. Конференција је посвећена најновијим технолошким изазовима, које највећи број земаља у свету артикулише под називом Индустрија 4.0.  Скуп организују  Машински факултет у Београду и Привредна комора Србије/Привредна комора Београда у сарадњи са Америчком амбасадом у Београду и компанијом Фијат Крајслер Аутомбили, а под покровитељством  Министарства привреде и Министарства за просвету, науку и технолошки развој у Влади РС.

Основни циљ конференције је да се кроз искуства водећих земаља сагледају сви изазови и нове могућности које пружа програм Индустрија 4.0 и дефинише најбољи модел за Србију. Четрдесет и пет међународних и домаћих експерата, научника и истраживача из САД, Европе, Јапана, Аустралије и Србије анализираће аспекте нове индустријализације засноване на овом концепту, уз присуство  више од 200 релевантних учесника. Главни резултат биће бела књига и предлог јасне мапе пута за област истраживања, развоја и примене Индустрије 4.0 у Србији.

Ове године фокус конференције је на примени Индустрије 4.0 у малим и средњим предузећима. „Централне теме биће 3Д моделовање као база тог концепта и његова примена у изради програма за обраду делова на аутоматизованим машинама, роботизацију и управљање производним и технолошким процесима и програма за мерење и контролу на CNC машинама на бази 3Д дигиталног модела производа, изајвио је за сајт МФ, организатор скупа, професор др Видосав Мајсторовић са Катедре за производно машинство. Такође, наставио је, биће речи и о програмима који се односе и на друге елементе Индустрије 4.0 као што су  IoT (интернет ствари), cloud computing, сајбер-физички системи, који омогућавају контролу и управљање процесима производње и када нисмо поред машина.

Проф. Мајсторовић подсећа да у Србији тренутно постоји на десетине организација у којима се веома успешно примењује концет Индустрија 4.0. Оне могу да буду база за око 1500 предузећа која се баве ИЦТ технологијама. Даљим повећањем броја малих и средњих предузећа у тој области, створила би се база организација које ће производити тзв. смарт производе одн. производе са високом додатом вредношћу, што ће у великој мери подстаћи и економски развој Србије и њено боље позиционирање на светском тржишту, истакао је наш саговорник.

Три дана, три локације и водећа светска имена у  области технолошког развоја

Конференција се ове године, по први пут од када је 2016. установљена, одржава на три локације – Машинском факултету у Београду, компанији Фијат Крајслер Аутомобили у Крагујевцу и Научно-технолошком парку Београд.

Свечано отварање скупа предвиђено је за 5. јуни на Машинском факултету у Београду, где ће се одвијати и први део конференције посвећен најановијим истраживачким правцима и резултатима у области Индустрије 4.0 и нових производних технологија у свету. О глобалним трендовима у тој области говориће 20 водећих стручњака из САД, ЕУ, Европе, Јапана и Аустралије. Међу њима се издвајају два имена – проф. Франческо Јоване са Politecnico di Milano и проф. Џун Ни, познати истраживач из САД , саветник за развој производних технологија председника НР Кине, један од директора у Националној фондацији за науку САД и један од председавајућих Технолошког форума у Давосу.

„Проф. Франческо Јоване је у стручним круговима оцењен као идејни творац европског програма „Будућност производње“.  Као стручњак који се бави предвиђањем развоја производних технологија он ће говорити о томе како ће  2030. године  изгледати инжењерство, компјутеризација и аутоматизација“, истакао је проф. Мајсторовић. С друге стране, проф. Џун Ни је један од најпознатијих светских експерата за технолошки развој и предвиђање развоја производних технологија. Тема његовог излагања обухватиће садашње стање и даљи развој развој производних технологија у најразвијенијим индустријским земљама.

Следећег дана, конференција се сели у Крагујевац, у компанију Фијат Крајслер Аутомобили, а акценат је на практичним искуствима у примени концепта Индустрија 4.0. „С обзиром да Фијат поседује сребрни ниво светског стандарда у производњи  WCM (World Class Manufacturing) и представља један од најмодернијих производних погона у свету, сматрали смо да је то право место за разговоре на ову тему“, нагласио је наш саговорник. Поред Фијата, искуство у примени концепта Индустрија 4.0 представиће и компанија Ball Packaging, а представници познатог америчког произвођача лименки, компаније NCR говориће о развоју IoT (интернет ствари), софтвера за управљање Big date analitic.

Трећи део конференције, посвећен домаћим искуствима у малим и средњим предузећима, биће одржан у четвртак,  7. јуна у Научно технолошком парку Београд.  „НТП је право место да нашу конференцију приведемо крају, дођемо до заједничких закључака о правцима истраживања, развоја и примене Индустрије 4.0 у Србији и коначно дефинишемо оквир за документ који ће нам помоћи да изградимо нову индустријску политику земље као део преговарачке позиције за Поглавље 20 у приступним проговорима са ЕУ, закључио је на крају проф. Видосав Мајсторовић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.