Дан отворених врата на Машинском факултету

Да је Машински факултет и те како тражен међу будућим бруцошима потврдио је и недавно одржан „Дан отворених врата“ на МФ.  Више од 150 матураната из Београда и других градова Србије имало је прилику да се „из прве руке“ информишу  о студијским програмима на „Машинцу“, као  и детаљима о предстојећем пријемном испиту који их очекује 28. јуна. Будући студенти обишли су и Центар за хидрауличне машине и енергетске системе, лабораторије Катедре за производно машинство и Аеротунел у Аеротехничком институту МФ.

„Машински факултет је мој први и једини избор. Још увек нисам сигуран који ћу од 21 смера одабрати у наставку студија, али за сада ме привлачи производно машинство, рекао је Стефан Ђурић, матурант Техничке школе из Ужица.  Богдана Стефановића, ученика четвртог разреда Економске школе у Ужицу  интересују информационе технологије. „Нисам одлучио на којем ћу факултету наставити школовање и зато сам и дошао како бих се ближе упознао са студијским програмима на МФ, рекао је Богдан.

Међу будућим бруцошима је и Ана Миленковић, ученица Спортске гимназије у Београду. Већ је конкурисала на Војну академију, али је ипак дошла да се распита о условима школовања и смеровима који постоје на Машинском факултету.

Андрију Маринковића, матуранта Математичке гизназије у Београду интересују енергетика и термотехника. „О програму студија машинства сам се информисао на сајту МФ, али сам желео да видим са чим Машински факултет располаже и упознам професоре“, рекао је Андрија наводећи разлоге доласка на Дан отворених врата.

Никола Божић,  ученик Треће београдске гимназије рекао нам је да се још увек довуми између ФОН-а и Машинског факултета. „Ипак“, наставио је, после свега што сам видео, највероватније ћу уписати машинство. Који тачно смер не знам, али ме за сада привлаче ваздухопловно инжењерство и бродоградња“, нагласио је Никола.

Машински факултет у Београду и ове године на основне студије уписује 540 студената, од тога 520 на буџету и 20 самофинансирајућих.  Ово је била прва у низу планираних презентација о студијама машинства, намењених будућим бруцошима. Судећи по броју средњошколаца који су присуствовали Дану отворених врата и ове године се може очекивати велики број кандидата на упису. Прошлогодишњи упис биће упамћен не  само због тога што је за 540 предвиђених места конкурисао дупло већи број кандидата, него и по томе што је 765 кандидата стекло услов да упише буџетске студије, због чега је МФ од надлежног Министарства затражио проширење уписне квоте.

Машински факултет је најстарија је и највећа високошколска и научна установа у Србији у области машинства. Основан је још давне 1948. године и већ 70 година има водећу улогу у развоју  машинске науке и индустрије на нашим просторима. На факултету тренутно студира више од три хиљаде студената на свим нивоима студија – основним, мастер и докторским студијама, а наставу реализује више од 200 наставника и сарадника.

На Машинском факултету, на мастер студијама  студенти се могу определити за један од укупно 21 одсека. Поједини смерови, попут ваздухопловства, бродоградње и система наоружања, јединствени су у Србији. У тој широкој лепези усмерења треба поменути и аутоматско управљање, биомедицинско инжењерство, дизајн у машинству, информационе технологије, инжењерство биотехничких система, индустријско инжењерство…

Популарности МФ допринела је и чињеница да се студије изводе према новим наставним плановима и програмима, који су усклађени с међународним стандардима образовања. Акредитовани су сви студијски програми, укључујући и програме на енглеском језику.  У току је акредитација још једног студијског програма на основним  академским студијама – Информационе технологије у машинству. Програм ће трајати три године, а први студенти биће уписани у предстојећем уписном року за школску 2018/19. годину.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.