Пети Конгрес студената технике у знаку информационих технологија

„Потенцијал савремених информационих технологија“ централна је тема овогодишњег, петог по реду, Конгреса студената технике, који је одржан од 15. до 18. марта на Златибору. Концепт скупа, који подразумева разматрање најактуелних тема из техничко-технолошких наука привукао је велики број факултета – учесника Конгреса, који из године у годину расте. Организатори су Савез студената Машинског факултета у сарадњи са Савезом студената Рударско геолошког факултета.

Студенти техничких факултета из земље и региона имали су прилику да се упознају са различитим аспектима енергетског, информационог и геолошког потенцијала за напредак и развој нове технологије. У складу са водећим светским трендовима у области ИТ технологија, поред едукативних предавања, учесници конгреса имали су прилику  да виде како се на практичан начин  примењују савремене технологије. Као предавачи, радо су се одазивали  стручњаци из ресорних министарстава, еминентни професори Универзитета као и представници најуспешнијих компанија.

На свечаном отварању у Конгресном центру хотела Романија, учеснике је поздравио продекан за наставу Машинског факултета проф. др Љубодраг Тановић, нагласивши важност умрежавања студената, размене искустава и стицања додатних знања кроз различите видове неформалног образовања. Добродошлицу и успешан рад студентима су пожелели и председник Савеза студената МФ и студент продекан Милош Ђоковић и председник Савеза студената Рударско-геолошког факултета.

ИТ у машинском инжењерству

Радни део Конгреса започео је предавањем на тему „Информационе технологије у инжењерској пракси“. Говорећи о трендовима у  IT сектору, посебно у области инжењерских наука, доц. др Емил Вег са МФ је указао на чињеницу да су информационе технологије постале неизоставни аутоиндустрије, процесне технике, медицине, пољопривреде, комуникација, забаве, спорта па и домаћинства…

Веома интересантно предавање одржаио је шеф контроле квалитета у компанији „Горење-тики“ Мирослав Киш. Током предавања чији је назив „Доживљај топле воде“ учесницима је представио технологију производње бојлера од  уласка сировог материјала, лима, преко прераде у пресерају и заваривања до  монтаже готових апарата, као и  технологије испитивања и праћење рада  бојлера.

Другог дана Конгреса учесници су имали прилику да сазнају нешто више о Геоинформационом управљању у прецизној пољопривреди. Доц. др Војислав Симоновић са Катедре за инжењерство биотехничких система (ИБС) МФ, учесницима је представио и демонстрирао рад уређаја за комплетно испитивање земљишта и указао на значај и широк спектар управљања сателитским навођењем пољопривредних машина.

Представници компаније Атлантик групе представили су  аутоматизоване процесе за производњу хране разних асортимана. Не улазећи у детаље процеса указали су на комплексност производних процеса, као и на који начин информационе технологије скраћују време добијања готових производа.

Велику пажњу учесника привукло је предавање на тему „Симулирано управљање летелицама“, које су одржали маст.инж.маш. Милош Петрашиновић и инж.маш Михаило Петровић са Машинског факултета. Они су том приликом говорили о информационим технологијама у ваздухопловном инжењерству и развоју система управљања, а затим су  приказали свој пројекат који су развили током студија, а реч је квадрокоптеру- беспилотној летелици и симулатору лета, односно платформи са шест степени слободе помоћу које се у реалном времену може управљати поменутом летелицом.

Занимљиво је било и предавање доц. др Огњена Пековића са Машинског факултета који је говорио на тему „ Управљање животним циклусом производа  – савремена софтверска решења“. Указавши на  уобичајене проблеме конструктора без PDM-a он је посебну пажњу посветио управљању животним циклусом производа и његовом развоју на тржишту. Приказана су PLM I PDM решења а нека од њих су сигурна, мрежна сарадња, размена података и поновна употреба у целом предузећу.

„Како зрачиш тако и привлачиш“

„Како написати CV” тема је предавања које су одржали представници Центра за развој каријере Универзитета у Београду. Такође је одржана и радионица „CV клиника индивидуалне консултације“, на којој су студенти предавали свој CV стручном особљу Центра који су им сугерисали како и на који начин да се што боље да се представе будућем послодавцу.

Радионице Центра за развој каријере настављене су и трећег дана Конгреса, предавањем на тему  „Како се припремити за разговор за посао“.  Студенти су добили бројне корисне савете за стил облачења, технику говора тела, као и препоруку да увек имају на уму мото „Како зрачиш тако и привлачиш“.

Истог дана, проф. др Часлав Митровић и доц, др Горан Воротовић одржали си предавање „Машинство и информационе технологије“. Проф. др Часлав Митровић је указао на важност одржавања скупова посвећених савременим информациониим технологијама. Изразио је задовољство због присуства великог броја Технички факултета – учесника изразивши наду да ће у наредном периоду тај број бити већи. Доц. др Горан Воротовић је приказао  видео о развоју ваздухопловства с посебнм освртом на напредак примене ИТ од настанка до данас.

О томе  како осигурати чување  података –  CLOUD сертификацији, говорили су представници компаније SGS, који су приказали и агенду: Безбедности података – избор пружаоца cloud услуга, StarAudit критеријум сертификације као и акредитације и сертификације.

Дипл. инж. технологије Јадранка Радосављевић заменик директора у компанији AuroraGreen одржала је предавање на тему „Процена ризика и анализа последица од хемијског удеса применом програмског пакета Aloha“.  „Живот и прикљученија Дигиталног документа“ тема је предавања, проф. др Ранке Станковић са Рударско-геолошког факултета . Професорка се осврнула и на индексирање докумената и кратак преглед дигиталних библиотека. Радни део скупа завршен је радионицом Центра за развој каријере БУ – „Симулација интервјуа за посао“.

Пети Конгрес студената технике завршен је у недељу када је одржана и церемонија свечане доделе сертификата студентима који су активно учествовали у већини радионица и предавања.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.