In Memoriam: Проф. др Косара Јојић

Професор др Косара Јојић, редовни професор МФ у Београду, један од  стубова Катедре за отпорност конструкција и веома цењен професор Београдског универзитета, преминула је 15. марта у 94. години.  Датум  Комеморативне седнице биће накнадно објављен.

Проф. Јојић рођена је у Пећи 1924. године, где је завршила основну школу и похађала гимназију све до 1941.г. По ослобођењу земље, октобра 1945. год. долази у Београд ради студија и уписује Машински одсек Техничког факултета у Београду, где је дипломирала 1950 године. То је био први дипломски испит, на Техничком, односно Машинском факултету Универзитета у Београду, после Другог светског рата.

Њен магистарски рад на истом факултету 1952. год. такође је први магистеријум на Београдском Универзитету после Другог светског рата. На Машинском факултету је одбранила и докторску дисертацију 1955. г. и постала прва жена доктор Машинске технике у Србији. То је уједно био и први докторат у Југославији после Другог светског рата међу студентима који су уписали факултет након ослобођења земље.

Доцент, ванредни професор, редовни професор на Машинском факултету. др Косара Јојић била је и прва жена редовни професор на Београдском универзитету. Више пута је бирана за шефа Катедре за отпорност конструкција и дала  неизбрисив печат многим предметима на Машинском факултету у Београду.

Учествовала је и у одржавању наставе на факултетима у Краљеву, Ваљеву, Ужицу, Сарајеву, Приштини, Книну и на Војно-техничкој академији у Жаркову. Била је ментор 36 магистарских радова и 16 докторских дисертација.

Аутор је великог броја научних и стручних радова. Течно је говорила француски, италијански и енглески, а служила се и руским језиком. Бавила се и превођењем класика из области механике и теорије еластичности.

Проф. Јојић је била спољни сарадник Машинског института САНУ, спољни сарадник Математичког института САНУ, члан Српског друштва за механику, Математичког института Србије, Научног друштва за примењену математику и механику.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.