Завршени Београдски дани инжењера – EBEC 2018

У оквиру  Београдских дана инжењера на Машинском факултету  у Београду је, од 8. до 12. марта, одржана локална рунда једанаестог по реду Европског BEST инжењерског такмичења – EBEC Challange. Студенти су се надметали у две дисциплине – Тимски дизајн и Студија случаја. Победу у категорији Тимски дизајн однео је тим студената Технолошко-металуршког факултета – „Инжењери знања“ , а прво место у категорији Студија случаја припало је тиму „Наранџе“ са Факултета организационих наука.  Оба тима прдстављаће Универзитет у Београду и Србију  на регионалном EBEC- Балкан такмичењу које ће бити одржано у Нишу.

Организатор такмичења на коме учествују студенти техничко-технолишких и природно-математичких факултета је Удружење студената технике Европе – BEST Београд. О томе како је протекло такмичење, колико је тимова учествовало и да ли су сви такмичари успели да реше задатке, разговарали смо са координатором  такмичења Ненадом Крстићем и координатором за односе с јавношћу Марином Павловић.

Београдски дани инжењера још једном су показали да Србија има велики број младих креативних људи, оценио је Ненад Крстић, напомињући да је у такмичењу учествовало 48 студената са Машинског, Електротехничког, Рударско-геолошког, Технолошко-металуршког, Физичког, Грађевинског, Саобраћајног факултета и Факултета организационих наука. Такмичари су били подељени у 12 тимова, од којих се шест такмичило у категорији Тимски дизајн, а осталих шест је решавало Студију случаја.  Према Ненадовим речима  такмичење има вишеструки значај. Најважније је то што се студентима пружа могућност да кроз овај вид неформалног образовања прошире своје знање и припреме се за даљи рад и професионалне изазове који их очекују.

Задаци су и ове године били комплексни, што је додатно мотивисало такмичаре да дају све од себе и  реше професионални изазов у чему су и успели, додала је Марина. Тимски дизајн представља најкреативнију врсту такмичења у коме студенти имају задатак да конструишу и пројектују справу која врши задату функцију. Студија случаја омогућава студентима да кроз решавање и презентовање решења одређеног техничког или техничко-менаџерског проблема усаврше своје вештине, користећи се претходним искутвом и стеченим знањем.

Регионална рунда такмичења одржаће се у Нишу.  Задатак који ће тимови решавати током тог такмичења биће повезан са задацима осталих регионалних рунди такмичења, и усмерен ка решавању европског инжењерског проблема. За сваку такмичарску дисциплину биће одређен по један проблем, а након такмичења, сва добијена решења биће обједињена у једну целину и то ће представљати решење тог великог европског проблема, објаснила је Марина.

Поред локалне рунде EBEC Challange такмичења, у оквиру Београдских дана инжењера одржане су и радионице за усавршавање е личних вештина и Сајам науке.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.