Гост МФ: Проф. др Александар Кавчић, Карнеги Мелон Универзитет

Један од водећих домаћих информатичара у свету,  аутор осам патената у области ИТ, проф.  др Александар Кавчић сa Карнеги Мелон Универзитета, гостовао је на Машинском факултету у Београду, где  је кроз властито искуство говорио о важности патентне заштите, односно како и када треба патентирати свој изум и зашто је битка за признавање украденог патента често „Сизифов посао“.  Скуп, који је привукао велики број представника научне заједнице, али и љубитеља примењене науке, организовало је Друштво за информатику Србије у сарадњи са МФ.

Проф Кавчић је некадашњи ђак Математичке гимназије и студент ЕТФ, који је због дешавања на простору бивше СФРЈ 90-тих година прошлог века, стицајем околности,  диплому инжењера стекао у Немачкој. Докторат је одбранио на  Карнеги Мелон Универзитету у САД и управо тај научни рад  довео је до решења проблема поузданог читања записа на хард-дисковима, али и до отварања великог судског спора између тог Универзитета и компаније Марвел технолоџис, која је покушала да оспори интелектуално власништво проф. Кавчића и његовог ментора – професора Жозе Мурија над поменутим патентом.

Наше решење је индустријски стандард, који је омогућио стално повећавање капацитета хард-дискова који се данас мере у терабајтима.  Уверен сам да ће се наше решење користити све док буде магнетних меморија, нагласио је проф. Кавчић напомињући да су управо захваљујући ментору, проф. Мурију,  који је инсистирао на заштити патента и добили судски спор против Марвел технолоџис.

У наставку предавања било је речи о томе зашто није кренуо пут истраживача предузетника, него је и даље остао посвећен науци, а присутне је интерсовало на чему тренутно ради. Имам неколико идеја, на чијем патентирању сада радим, али не бих да откривам детаље, рекао је на крају осмехујући се проф. Кавчић.

Машински факултет ће увек бити отворен за еминентне предаваче,  јер је то најбољи начин за промоцију науке чији је циљ да будући развој Србије буде утемељен на економији знања без чега нема просперитета, поручио је, пожелевши добродошлицу проф. Кавчићу,  продекан за наставу МФ, проф. др Љубодраг Тановић.  Скупу се обратио и директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић, некадашњи наставник проф. Кавчића, који је пре него што се уписао на ЕТФ и стицајем околности отиснуо у свет, похађао ову  престижну школу. Евоцирајући успомене на те дане, директор МГ је истакао  изузетност проф. Кавчића. Својим проналасцима који су на неки начин променили свет то је и потврдио, закључио је господин Огњановић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.