Гост МФ: Проф. др Душан П. Секулић са Универзитета Кентаки у САД

Проф. др Душан П. Секулић, са Универзитета Кентаки у САД, одржаће, у уторак, 6. фебруара у 12:00, у сали 211 на Машинском факултету, предавање на тему „Кретање течне алуминијумске легуре преко површина карактерисаних добрим или лошим квашењем”. 

Током предавања, проф. Секулић ће представити фундаменталну студију о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура, која је део програма вишегодишњег пројекта под покровитељством Националне Аеронаутичке и Свемирске Администрације USA (NASA). Реч је о студији распростирања микро слојева течног метала покретаног дејством површинског напона и лимитираног његовим вискозитетом у условима постојања реакција или њиховог одсуства, на субстратима начињеним од алуминијума или алуминијум оксида.

Циљ је разрешавање проблема оштећења узрокованих микрометеоритима и васионским отпадом до којих долази услед пенетрације кроз спољне слојеве свемирских објеката као што је међународна свемирска станица (ISS), или конструкције планиране за будуће мисије на ванземаљским локацијама. Поред тога, од практичног интереса су примене за формирање конструкција у свемиру или на ванземаљским објектима коришћењем технологија спајања метала или неметала.

На предавању ће бити представљени и експериментални подаци о распростирању микро слојева течних алуминијумских легура у условима присуства гравитације као и приступи моделирању равнотежних стања и/или кинетике процеса.

 О проф. Секулићу

Др. Душан П. Секулић је некадашњи докторанд МФ у Београду, а сада професор на Колеџу за инжењерство, Департмана машинског инжењерства Универзитета Кентаки, Лексингтон, УСА. Носилац је “J.G. Morris” катедре као и Fellow ASME. Такође, носилац је и “Foreign Expert Chair Professor” катедре на Харбин Институту Технологије и гостујући профессор неколико универзитета у Азији и Европи, на Универзитету у Београду.

Проф. Секулић је аутор три књиге књиге из области термодинамике, преноса топлоте и науке о материјалима које су, на енглеском И кинеском, објављене у САД (Wiley), Енглеској (Cambridge University Press) и Кини Mashin Press, Peking). Објавио је  више од 150 архивских публикација. Његов професионални интерес укључује студије везане за енергетску одрживост, термодинамику, пренос топлоте и науку о материјалима, особито производне процесе.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.