Шта доноси нови Закон о НИД-у

фото: Pixabay.com

Први састанак Радне групе за израду текста радне верзије Нацрта Закона о научноистраживачкој делатности одржан је недавно у Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС.

Радна група је формирана решењем министра Младена Шарчевића, а чине је представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (државни секретар, три помоћника министра), Српске академије наука и уметности, Заједнице института Србије, Синдиката науке, Привредне коморе Србије, Министарства финансија, Министарства одбране, као и Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.

Група ће бити допуњена са два представника Конференције универзитета Србије, чим Министарство добије предлог од стране КОНУС-а.

Релеватност истраживања  као основни циљ 

Председник Радне групе проф. др Владимир Поповић, државни секретар у МПНТР, навео је основне разлоге за доношење новог Закона о научноистраживачкој делатности, као и да се у том правцу, као најважнији кораци, издвајају две кључне новине:

1)  Комбиновани модел финансирања научних истраживања, односно пројектно-институционални модел;

2)  Оснивање Фонда за науку (начин формирања Фонда ће ближе бити дефинисан у наредном периоду).

Полазна документа за израду Нацрта су важећи Закон о научноистраживачкој делатности, Стратегија научног и технолошког развоја Републике Србије за период 2016. до 2020. године – Истраживање за иновације, као и Акциони план Владе Републике Србије.

На састанку је констатовано да,  поред ова два кључна правца, постоји потреба другачијих решења појединих одредаба важећег закона, као и уношење нових одредаба, ради што прецизнијег дефинисања одређених питања, имајући у виду уочене проблеме или потребе у примени постојећег закона.

Један од најважнијих циљева Радне групе, односно новог закона, свакако треба да буде то да истраживања постану што релевантнија за друштво у целини.

(Извор: Министарство ПНТР РС)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.