Представљен пројекат ISO 9001:2015 за Машински факултет

После успешне примене серитификованог система квалитета усаглашеним са стандардом ISO 9001:2008, Машински факултет Универзитета у Београду прелази на нову верзију стандарда ISO 9001:2015. Примена овог стандарда отвора нове могућности за унапређење квалитета у области високог образовања, научноистраживачке делатности и пружања инжењерских услуга у међународним оквирима, речено је, између осталог, на састанку на којем је представљен QMS Пројекат ISO 9001:2015 за МФ.

Преласком на систем управљања квалитетом усаглашеним са ISO 9001:2015 стандардом, чија је суштина у лидерству, Машински факултет ће се придружити породици од  4300 факултета у свету, односно 34 факултета у Србији, који посебну пажњу посвећују квалитету, рекао је проф. др Видосав Мајсторовић, који руководи Радним тимом  QMS Пројекта за МФ.

У том смислу, додао је, пројекат представља основу за даље унапређење квалитета и усавршавање свих запослених, како би студије, али и службе МФ, квалитетом задовољиле све стандарде модерног високог образовања и пословања.  Не треба посебно наглашавати да ће примена сертификованог QMS према ISO 9001:2015 стандарду олакшати и пријаву на многе пројекте који се финансирају из фондова ЕУ, чиме се, такође, подиже стандард студирања и рада на МФ, рекао је проф. Мајсторовић.

О важности ISO стандарда говори податак да се они примењују у 160 држава и више од милион организација. ISO 9001 методологија се заснива на чувеном Деминговом ПДЦА (Plan-Do-Check-Act) циклусу који се састоји из четири сегмента: Планирај-Уради-Провери-Реагуј. Реч је о процесно оријентисаном приступу који омогућава да се документује и управља системом јер за све имамо кораке планирања и реализације планова. Такође, постоји јасна подела улога и одговорности за све сегменте процедуре потребне да се достигне ефикасан систем управљања квалитетом у организацији.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.