Свечана академија поводом 80 година наставе у области ваздухопловства

Машински факултет у Београду и Катедра за вздухопловство MФ обележавају 80 година од увођења високошколске наставе у области ваздухопловства у Србији.  Свечана академија поводом овог, за нашу земљу, значајног јубилеја биће одржана у петак, 22. децембра, у 14 часова,  у Свечаној сали МФ (сала 211/II).

Датум који се везује за почетак високошколског образовања у области машинства је 20. децембар 1873. године, када на Техничком факултету уведен нови предмет –  Механика и наука о машинама. Само неколико година касније, тачније 1880., тај предмет се издваја у засебан предмет – Наука о машинама.  Одлуком Министарства просвете и црквених послова, од 24. новембра 1887. године, за хонорарног професора „Науке о машинама“ постављен је инжењер Светозар Зорић, који је, све до пензионисања, 1925. Године,  био на челу колегијума у Одсеку за машинске инжењере.

Уредбом Министарства просвете, 1897. године, на Техничком факултету постоји три одсека: Грађевински, Архитектонски и Машинско-технички одсек, са 11 предмета, међу којима је и предмет „Наука о машинама“.

Током школске 1903/1904 године  Технички факултет је похађало  укупно 58 ученика. На другој страни океана, браћа Рајт извели су први моторни лет, којим је, на почетку новог века, започела и ваздухопловна ера, а у Европи, убрзо, почиње Први светски рат.

Осам година након формирања одсека на Високој школи, 27. фебруара 1905.године, усвојен је Закон о универзитету, по којем Велика школа прераста у Универзитет у Београду.

Након Првог светског рата, наша земља је исцрпљена ратом, а малобројни стручни кадар се проредио, што је школовање инжењера вратило готово на почетак. Ипак, 1919. године у наставне планове се уводи предмет „Авијатика“ са фондом часова 1+0 (час предавања недељно без икаквих вежби).

Током 1921. године на Београдском универзитету је формирана Катедра за Авијатику. Годину дана касније, 1922., Механичко-технички одсек прераста у Машинско-електротехнички одсек. Студенти Машинско-електротехничког одсека су могли да се опредељују за једну од четири групе: Машинску групу, Технику јаке струје, Технику телекомуникација и за Ваздухопловну групу.

Према декрету Техничког факултета од 17. априла 1935. године на Катедри за Авијатику су изучавани следећи предмети: Механика лета, Статика ваздухоплова, Грађење и погон летелица и Лаки мотори.

Школске 1937/1938. године је отпочела редовна настава на Ваздухопловној групи, а тај догађај је био топло поздрављен од тадашње стручне јавности.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.