„Индустрија 4.0 – изазов и шанса за економски развој југоисточне Србије“

Машински факултети у Србији и Републици Српској спремни су да, у складу са захтевима четврте индустријске револуције, која подразумева дигитализацију индустријске производње, иновирају студијске програме, као и садржаје предмета у оквиру студијских програма. Ово је једна од главних порука учесника панел дискусије – „Индустрија 4.0 – изазов и шанса за економски развој југоисточне Србије“ – која је недавно одржана на Машинском факултету у Нишу.

Панелисти су нагласили и важност учешћа факултета на већем броју домаћих и иностраних научно-истраживачких пројекта,  чији би резултати били у функцији  дигитализације индустријске производње.  Указали су и на неопходност јачања сарадње науке и привреде и то кроз  већи број уговора о пословно-техничкој сарадњи између факултета и компанија из окружења. Таква сарадња, како је речено, дорпинела би не само повећању стручне компетентности наставника и сарадника факултета, него и повећању сопствених прихода за набавку савремене лаобраториске опреме и научно-истраживачку делатност. Факултети очекују помоћ и од локалних самоуправа и од државе како би несметано могли да школују квалитетан инжењерски кадар који ће својим знањем и својим радом моћи да непосредно помогне даљем индустријском развоју Србије, поготово у процесу дигитализације индустријске производње.

У панел дискусији, која је одржана у оквиру обележавања 57. година студија машинства у Нишу, учествовали су  проф. др Ненад Т. Павловић, декан Машинског факултета у Нишу, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду,  проф. др проф. др Миле Савковић, декан Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, проф. др Дарко Кнежевић, декан Машинског факултета у Бања Луци, проф. др Ранко Антуновић, декан Машинског факултета у Источном Сарајеву, проф. др Властимир Николић, проректор за наставу Универзитета у Нишу, проф. др Љубиша Николић, декан Технолошког факултета у Лесковцу,проф. др Драган Ђурђановић, Универзитет у Остину (САД), представници Министарства одбране РС, као и представници привреде тог краја.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.