Студенти  модула за ИИЕ:  Знање стечено на МФ отвара сва врата

Данијела Живановић, Ивана Кнежевић , Милош Перић,  Ален Алидини  и Драгомир Зец чланови су студентског тима  модула за Индустријско  инжењерство  који је најбоље решио студију случаја на интерном такмичењу одржаном у оквиру  Недеље компаније Robert Bosch на Машинском факултету у Београду.  Ови млади талентовани људи с поносом истичу да је такмичење за њих била прилика да покажу шта знају и комбинацијом знања стеченог на ОАС и метода и алата које стичу на Модулу за ИИЕ, на најбољи начин потврде квалитет образовања инжењера на Машинском факултету у Београду.

У решавању студије случаја надметала су се четири студентска тима са различитих модула МФ – индустријског, производног и прехрамбеног инжењерства и термотехнике.   Сваки тим је имао задатак да представи  најбоље решење за проблем мешања материјала на HS (holding spring) станици, а победу су однели студенти са модула Индустријско инжењерство.

Конкретно, решавали смо проблем мешања материјала на једној производној линији где се у кутије пакаују  конектори, који након тога стижу до крајњег корисника, а наш тим је покушао да ту грешку сведе на минимум  и уз минималне трошкове,  појаснио нам је суштину задатка Милош Перић, један од чланова тима.  После детаљне анализе целог производног процеса, као решење предложили су две методе –Систем дупле  контроле, која  предвиђа два оператера који на једном производу обављају контролу и  Poka yoke методу која je дизајнирана за спречавње људских  грешака у њиховом случају помоћу шаблона.   Poka yoke метод  је мало спорији процес у односу на методу дупле коннтроле, али грешку своди на крајњи минимум, нагласио је Милош.

Наша презентација и  решење које садржи две алтернативе,  веома су се свидели члановима комисије, који готово да нису имали ниједну замерку,  с поносом је истакао Ален Алидини.  Једино питање које је студентима било упућено односило се на одабир крајњег решења. На то питање чланови комисије су добили дипломатски одговор, рекао је Ален загонетно се осмехујући.  Указали смо на то, истакао је,  да коначан одабир методе зависи првенствено од приоритета фирме, односно од тога да ли се инсистира на квалитету или квантитету.

Не желимо да се хвалимо,  али једино питање које су нам упутили односило се управо на то која је од понуђених алтернатива боља, надовезао се Драгомир Зец.  Када је реч о презентацији на којој је тим, како је навео, представио тзв. PDCA методу, свидело им се што смо сугерисано им је  да су и саму презентацију могли да ураде  кроз ту методу и на тај начин је представе.

У разговор се укључила и Данијела Живановић,  посебно се осврнувши на PDCA методу, која, како је навела,  представља  модел за унаређење квалитета пословања и у слободном преводу значи Планирај-Уради-Провери-Делуј.  Свака фирма, која има проблема са неком организацијом пословања, креће од плана како да побољша ту организацију, затим разматра како да примени план, примењује га и на крају проверава како функционише у пракси. Међутим, додала је, овде је важно истаћи да се цео процес изнова  унапређује све док се на дође до жељеног резултата.

Током рада на овом проблему, имали су више решења, од којих су се издвојила два јер су испунила захтеве квантитета, квалитета и ергономије. Као добар тим,  чији се чланови међусобно подржавају, одлучили су да представе оба решења.  Двоје се залагало за методу дупле контроле, двоје за  Poka yoke методу, а један члан тима је био неутралан,  јер су му се свиђале обе идеје.  Зато смо се на крају и одлучили да као решење представимо обе алтернативе, нагласила је Данијела, напомињући да су идејни творци једне алтернативе представили своју идеју, а други своју.

Такав приступ нас је можда и издвојио од осталих тимова, као и сама презентација која је носила велики број бодова, додала је Ивана Кнежевић. Према њеним речима на такмичењу је учствовало још три тима са факултета, али се они нису представили на начин као што је то урадио  тим модула за Индустријско инжењерство, већ су екипе биле састављене од студената са различитих катедри.

Компанија Robert Bosch победничком тиму пружа могућност за праксу и евентуално запослење у својој фабрици у Пећинцима.  Студенти ће већ током децембра обићи погоне те фабрике, где ће имати прилику да се ближе упознају са производним програмом и начином рада компаније.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.