Матуранти Политехнике – Школе за нове технологије у посети МФ

Машински факултет у Београду угостио је ученике и наставнике Политехнике – Школе за нове технологије из Београда. Ова посета означила је почетак новог промотивног циклуса МФ, намењеног средњошколцима који у јуну наредне године намеравају да упишу факултет. Циљ је да се потенцијалним студентима приближи машинско инжењерство, које у условима савремених технолошких кретања, има нову димензију.

Поздрављајући госте, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић је истакао да је циљ образовања на МФ школовање машинских инжењера који ће развијати нове производе И технологије, као базу развоја нове индустрије Србије, засноване на знању. Представљајући организациону структуру студија, он је указао да на МФ постоји три нивоа академских студија – основне, мастер и докторске студије, а студенти могу да се определе за 21 студијски програм којима су обухваћени сви сегменти машинског инжењерства. Од фундаменталних, као што је производно машинство, до примењиних попут биомедицинског инжењерства, дизајна у машинству и и МИТ-а (машинство И информационе технологије). У току су интензивни разговори да се и на основним академским студијама уведе смер – информационе технологије у машинству. Предлог новог студијског програма и друга потребна документација су спремни и сада следи низ процедура за акредитацију, нагласио је проф. Митровић.

Студијски програм МФ је усклађен са европским и светским стандардима и прати технолошки развој и захтеве тржишта за квалитетним стручњацима у области машинског инжењерства. У том смислу, наставио је, основни приоритети МФ су квалитет наставе, научног истраживања, међународне научне сарадње и сарадње с привредом. Последњих година пуно је урађено на побољшању и модернизацији наставе и опремању лабораторија, а максима “студент у центру учења” која важи у европском простору високог образовања важи и на Машинском факултету, рекао је проф. Митровић.

Машински факултет, подсетио је, има вишедеценијску традицију образовања инжењера чија је стручност препозната и ван граница Србије. О томе, како је рекао, најбоље говоре акредитације Британског краљевског друштва бродограђевних инжењера и немачке националне Агенције за акредитацију и проверу квалитета рада машинских факултета, због чега је дииплома МФ призната свуда у свету.

МФ пружа знање и вештине које прате развој технолошких иновација

Матуранте је поздравио и продекан за наставу МФ, проф. др Љубодраг Тановић који је истакао да је за сваког младог човека најважније да одабере професију кроз коју може да се оствари и професионално и лично. Међутим, додао је, класично машинство је данас све мање присутно, а развој технолошких иновација све више захтева мултидисиплинарни приступ инжењерству и тражи младе стручњаке који су отворени за нова знања не само из области за коју се школују, него и из других научних дисциплина. У том смислу, наставио је, Машински факултет је институција која својим студентима може да пружи знања и вештине који прате глобална технолошка кретања.

Осврнувши се на овогодишњи упис на МФ, проф. Тановић је поручио матурантима да не треба да их брине конкуренција, јер политика уписа на техничке факултете омогућава кандидатима да се пријаве на више факултета. Студенти који се определе за студије машинства, могу да буду сигурни да ће МФ учинити све да им помогне да факултет заврше у најкраћем року. Предузели смо одговарајуће кораке који бруцошима у великој мери омогућавају да се брже прилагоде новом начину учења. У складу с добром светском праксом, од прошле године саставни део наставног процеса су и уводна предавања из математике и физике и институција наставника- ментора чији је крајњи циљ ефикасније савлађивање градива, већа проходност и бољи успех на испитима. Овим новинама желимо да остваримо императив првог испитног рока и на тај начин период студирања сведемо на најмањи могући ниво, закључио је проф. Тановић.

 МФ организује припрему за полагање пријемног испита, а спрема и збирку задатака

Професор Марко Милош, председник Комисије за маркетинг МФ информисао је матуранте о предстојећем упису на факултет и организацији пријемног испита, који је, како је рекао, планиран за крај јуна. Према његовим речима, за средњошколце који планирају да упишу студије машинства биће организована припремна настава за полагање пријемног испита, а факултет ће припремити и пратећу збирку задатака из математике.

Гостима је приказан и кратак филм о Машинском факултету у продукцији РТС-а.  То је један од два филма РТС-а МФ који су у последње две године приказани у оквиру емисије „Кућа знања“,  што довољно говори о значају  и позицији  Машинског факултета као највеће и најстарије образовно-научне институције у Србији, нагласио је проф. Милош.

У наставку посете, матуранти су имали прилку  да обиђу и неке од лабораторија на Машинског факултета, аеротунел и упознају се са студентским пројектом Формула Студент „Друмска стрела“.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.