Студенти МФ у посети Заводу за интелектуалну својину

dav

Студенти друге године мастер студија Машинског факултета у Београду, који слушају предмет “Технички прописи И стандарди”, посетили су Завод за интелектуалну својину Републике Србије, где су добили све потребне информације о важности заштите ауторских и других сродних права, као и заштите патената. Поред упознавања са најважнијим аспектима заштите интелекуталне својине, један од циљева посете био је и развијање културе уважавања и стваралаштва код студената, у складу са добром праксом наших најпознатијих проналазача: Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића…

Студенте је поздравио в.д. директора Завода, господин Владимир Марић. Осврнувши се на улогу и значај интелектуалне својине у развоју техничких наука и друштва у целини, он је посебно указао на потенцијалне бенефите које студенти могу да очекују уколико правовремено заштите своја будућа интелектуална достигнућа.

О важности патентне заштите, али и о врстама и значају права интелектуалне својине, студентима је, кроз веома занимљиве примере из праксе, говорио некадашњи дипломац МФ, патентни инжењер Драган Васиљевић, који се протекле деценије бавио искључиво правима интелектуалне својине у РС и прецедурама заштите ауторских права и проналазака из области техничких наука.

Током посете, студенти су имали прилику да присуствују и предавању госпође Олге Спасић, начелника и саветника Одсека за подршку малих и средњих предузећа и предузетништва у Одељењу за транзицију и развијене земље (ТДЦ) Светске организације за интелектуалну својину – WИПО у Женеви. Говорећи о трендовима у области заштите интелектуалне својине на европском и светском нивоу, она се осврнула и на стање у РС. У Србији, према њеним речима, постоји пуно простора за унапређење тренутног стања у области патентног права, нарочито у области сарадње и повезивања привреде са универзитетима и то кроз дефинисање специфичних проблема које би домаћа наука могла да реши на оригиналан начин, а затим и на прави начин заштити у Заводу за интелектуалну својину.

О фазама патентне пријаве – од идеје до признатог патентног права на националном и међународном ниову, студентима је говорио патентни инжењер Саша Здравковић, који је посебан нагласак ставио на важност дефинисања релевантних патентних захтева. Он је студентима приказао и начине за претраживање највеће светске базе патентне документације ЕСПАЦЕНЕТ, која, како је навео, може бити помоћ али и основа за генерисање њихових идеја које би у будућности могли самостално да заштите.

Овогодишња посета Заводу је само једна у низу студијских посета, које се још од 2011. године организују у оквиру предмета Технички прописи и стандарди и које значајно доприносе даљем унапређењу сарадње Машинског факултета и Завода за заштиту интелектуалне својине.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.