Београд – Далас 12. пут: Нерешено, пехар ипак стиже у Београд

Након веома неизвесне завршнице, традиционални, дванаести по реду,  шаховски меч  између Универзитета у Београду и Унизверзитета Тексас из Даласа – Трансатлантски куп “Светозар Глигорић 2017,  завршен је нерешено, резултатом 8:8.  Иако се очекивало да ће, последња, можда и најузбудљивија, партија бити решена ремијем, што би београдској екипи донело победу и изједначење резултата у укупном скору, то се, на жалост није остварило. Екипа Даласа и даље води са 6,5:5,5.

Ово је био невероватно узбудљив меч, оценио је у изјави за сајт МФ, проф. др Милош Недељковић, професор Машинског факултета и један од иницијатора овог турнира. Према његовим речима екипи Београда  је за мало измакла победа.

Да је наш Милоје Ратковић, у тој  последњој, одлучујућој партији, одржао реми позицију коју је имао, то би нам донело победу. Ипак, с обзиром да смо играли против првака САД, не можемо да будемо незадовољни. Освнувши се на сам ток меча, наш саговорник је честитао члановима београдског тима, који су, како је истакао, играли изванредно. Одлучујуће поене, према његовим речима, донеле су девојке –Благојевић Тијана, Великић Адела и Жарковић Мила, као и Марко Ненезић, који победио једног од водећих велемајстора из Даласа.

Пехар, ипак, у Београду!

Меч на даљину, преко интернет видео везе, одигран је  у петак увече на Машинском факултету у Београду, а такмичаре је поздравио продекан за међународну научну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, пожелевши им пуно успеха. Захваљујући Интернет шаховском клубу -ICC, љубитељи шаха широм света могли су диркетно да прате ток игре на свакој од 16 табли на којима се играо шах.

После скоро два и по сата игре и неизвесног коначног резултата,  шансу београдском тиму, донела је победа Миле Живковић. Београд  је  повео са 8:7, а онда су све очи биле упрте у  Милоја Ратковића, који је дао све од себе да партију заврши ремијем и на тај начин потврди победу свог тима.

Жао ми је што ту шансу нисмо искористили, али када за противника имате шампиона, онда је и нерешен резултат велики успех, изјавила је за наш сајт Мила Живковић, иначе, студент Факултета организационих наука. Шах тренира од другог разреда основне школе, а данас је члан сениорске репрезентације Србије. Тренутно је женски интеренационални мајстор, али се нада скорој титули велемајстора.

Ове године, тим Универзитет из Даласа, са шест велемајстора и шест интернационалних мајстора, играо је у најјачем саставу до сада. За тим БУ играли су велемајстор, Зајић Милан, девет интернационалних мајстора, међу којима и три девојке, Ненезић Марко, Драшковић Лука, Несторовић Лазар, Вучинић Гојко, Луковић Владимир, Ратковић Милован, Благојевић Тијана, Великић Адела и Жарковић Мила, ФИДЕ мајстори Димић Павле и Беседес Данило, као и Ратковић Милоје, Потпара Никола, Радусиновић Лазар и Кипроски Бранислав.

 

Без обзира што је меч завршен нерешено и што је у укупном скору 6,5:5,5 за Далас, пехар турнира овог пута, ипак, долази у Београд, Тако налажу правила игре, рекао је проф. Недељковић. Он је објаснио да према тим правилима, у случају нерешеног резултата, екипе неизменично преузимају трофеј.  Када смо први пут играли нерешено, пехар је припао нама,  други пут отишао је у  Далас, а сада поново долази у Београд, где ће у наредних годину дана стајати у витринама Ректората БУ и Машинског факултета, закључио је проф.  проф. Недељковић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.