Свечана седница Савета МФ – Признања и захвалнице за нове и старе „Машинце“

Програм обележавања 69-годишњице Машинског факултета почео је Свечаном седницом Савета МФ у оквиру које је приређен свечани испраћај у  пензију угледних професора, стручних сарадника и службеника. Запосленима који прослављају 40, 30, 20 и 10 година рада на Факултету уручени су пригодни поклони и признања за сталност у раду. Професорима који су стварали традицију МФ уручене су посебне захвалнице, а инжењерима који су дипломирали давне 1967. године – Златне дипломе.

Дан факултета је прилика и да се подсетимо резултата остварених током протекле године, рекао је председник Савета МФ, проф. др Александар Јововић. Као најзначајнију одлуку Савета издвојио је усвајање Стратегије обезбеђења калитета МФ, која, како је навео, треба да обезбеди највише академске стандарде и стицање знања и вештина у складу са потребама друштва и пројектованим наионалним развојем. Осим тога,  донета је и одлука о укључивању МФ у унапређење рада и развоја Завода за физику Универзитета у Београду што је од фундаменталног значаја за образовање студента, нагласио је проф. Јововић.

О квалитету наставе и  оствареним резултатима, између осталог, говори и велики број уџбеника и наставних публикација које је Машински факултет издао током ове године, рекао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић.  У том смислу, наставио је, Дан факултета је прави тренутак да се кроз остварене резултате на најбољи могући начин промовише инжењерство посебно међу младима, који су потенцијални студенти  МФ.

У веома надахнутим говорима, најближи сарадници проф. др Момчила Дуњића,  проф. др Драгомира Зековића, проф. др Слободана Јарамаза, проф. др Драгана Милутиновића, проф. др Златка Петровића и проф. др Миодрага Стоименова, који ове године одлазе у пензију, посебно су истакли научно-истраживачки рад угледних професора, који је у великој мери допринео подизању угледа МФ.

Уз професоре, име Машинског факултета, деценијама уназад, градили су и други запослени у настави и стручним службама. Међу њима су мр Драгиша Скоко, дипл.маш.инг., техничар на Катедри за опште машинске конструкције, дипл.маш.инг. Жарко Чабела, технички сарадник у Заводу за пољопирвредно машинство, маш.инг. Драган Мандић, техничар на Катедри за моторна возила и Азис Јашари, радник службе одржавања МФ.

У знак захвалности и поштовања, професорима који су, како је истакнуто,  деценијама својим педагошким и истраживачким радом градили институцију Машинског факултета, декан МФ уручио је пригодне захвалнице. За већину “златних дипломаца” сусрет са Факултетом на којем су пре 50 година стасали и као људи и као стручњаци, био је веома емотиван. Евоциране су успомене из “оних” дана, преричаване анегоде, али изнад свега преовладало је осећање задовољства што су носиоци Златне дипломе Машинског факултета.

Bажна сарадња с привредом

Машински факултет је увек пратио потребе привреде Србије која је његово природно оркужење – образовно, научно и пословно. И поред тешког периода за привреду у Србији, последњих деценија, сарадња са привредом и другим институцијама и данас је један од најважнијих приоритета МФ. на Свечаној седници Савета МФ одржаној у петак, уручене су плакете и захвалнице министарствима, компанијама и појединцима који су својим донацијама и сарадњом у протеклој години највише допринели развоју машинства и Машинског факултета у целини.

Машински факултет негује вишедеценијску сарадњу са привредом, државним установама, министарствима на различите начине као основни вид комерцијализације знања, чији је основни циљ унапређење истраживачког рада  за потребе развоја привреде и наше земље , рекао је председник Савета МФ, проф. др Александар Јовивић поздрављајући добитнике овогодишњег признања МФ.

Ваши дарови доброчинства и заједнички подухвати  заиста су од изузетног значаја за Машински факултет, истакао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић. С обзиром на то, додао је, да МФ за своје материјалне трошкове од државе добија између 14 и 22 процента, а да све остало мора да заради, сарадња са привредом је императив. Изразивши уверење да је заједнички рад на пројектима који би доносили зараду и Факултету и компанијама могућ и у садашним условима у земљи, декан МФ је посебно нагласио важност разговора о даљем унапређењу сарадње науке и привреде, а на добробит државе и друштва у целини.

Плакете Машинског факултета добили су Министарство одбране РС, Bureau Veritas Marine из Белгије и  Бродоградилиште Вахали из Засавице код Сремске Миторовице. Међу добитницима захвалнице МФ су привредно друштво ЕНЕЛ ДОО Валјево, привредно друштво DANFOSS DOO, Милановић инжењеринг ДОО из Крагујевца, АД „ГОША“ – Фабрика опреме и машина из Смедеревске Паланке.

Такође, захвалнице су добили и  привредно друштво ДОО Словас из Чачка, ЈП ЕПС – Огранак ТЕНТ и Огранак ТЕНТ Б – Уше, Лабораторија ЦИАХ МФ, ЈКП Паркинг сервис Београд,  АД ППТ-НАМЕНСКА АД из Трстеника, АРГО НАВИС из Новог Сада, БГ пласт ДОО из Београда и др.

Међу појединцима који су добили захвалнице МФ је директор продаје у немачкој компанији IKA – WERKE, проф. др Стеван Станковски са Факултета техничких наука у Новом Саду, директор Привредне коморе Београда Миливоје Милетић, као и наши прослављени спортисти, некадашњи студенти МФ, мајстор каратеа Драгољуб Кочовић и мајстор џудоа Вук Рашовић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.