Научни часопис МФ – FME Transactions на листи Clarivate Analyitics

проф. др Бошко Рашуо

Научни часопис Машинског факултета у Београду, FME Transactions, од јула ове године, налази се на Web of Science (WoS), Emerging Sources Citation Index (ESCI) листи, најпрестижније институције за индексирање научних часописа у свету: Clarivate Analytics, накадашњег Thomson Reuters-a. Званично обавештење да је наш часопис увршћен на ESCI листу ове угледне институције, добили смо 23. јула, каже у разговору за сајт МФ, главни и одговорни уредник ФМЕ FME Transactions-a, проф. др Бошко Рашуо, редовни професор МФ у пензији.

Часопис FME Transactions има традицију дугу 45 година. Првобитно је излазио на српском језику под називом „Саопштења Машинског факултета“, а основни циљ је био информисање домаће јавности о научноистраживачком раду МФ. Часопис данас излази на енглеском језику, четири пута годишње, а у њему су представљени најрепрезентативнији научни радови из свих области машинства.

За три месеца колико је на Web of science и ESCI, евалуирано је укупно 156 радова који су објављени у 2016. и 2017. години и притом је забележно 35 цитата. Иако подаци, можда нису најрепрезентативнији, за нас је овог тренутка најбитније да смо на Web of Science, да се наши параметри мере и да цитираност полако расте. Уосталом томе смо и тежили свих ових година, истиче проф. Рашуо.

Иако у свету постоје различите листе за индексирање научних часописа, листе Clarivate Analiytics-a су најстрожије и броје најмању популацију, по строгим критеријумима, изабраних научних часописа. Управо из тог разлога, часописи које та ексклузивна институција евалуира, у научном свету се сматрају најзначајнијим. FME Transactions је до сада евалуиран три пута пре него што је ушао на ESCI листу. Основна замерка на првој евалуацији се односила на нередовно излажење часописа и неиспуњавање потребних техничких услова. У другој евалуацији, поред питања колико часопис доприноси Clarivate Analitytics-u, постављено је и питање недовољне међународне кооперације и учешћа страних аутора у публикованим радовима.

Последњих неколико година уложили смо заиста много труда да квалитет часописа подигнемо на виши ниво, постанемо препознатљиви за велики број аутора и институција из иностранства и успоставимо редовну периодику излажења, каже проф. Рашуо. Према његовим речима, часопис данас излази редовно, чак и неколико месеци раније, што је благотворно јер пружа већи период времена за цитирање, његов импацт фактор полако расте, а заступљеност домаћих и иностраних аутора је око 50:50%.

Квалитет радова је један од основних критеријума да се часопис нађе на SCI листи Clarivate Analitytics-а. За часописе који, попут FME Transactions-a, нису уско профилисани, то није тако једноствано. Без обзира на квалитет радова, они теже улазе на СЦИ листу од публикација које су фокусиране на једну ужу област машинства, нпр. трибологију, хидротехнику, биоинжењеринг и сл, због чега, по раду, имају мање шансе да буду цитирани у целој области машинства. Друга отежавајућа околност је и то што не постоји јасна категоризација радова у научним областима.

Изузеци, ипак, постоје. Наш саговорник као пример наводи часопис Краљевског ваздухопловства Енглеске, који има традицију дугу 121 годину. Његов impact faktor је ‘’свега’’ 0,525, али и поред тога сан сваког ваздухопловца је да објави рад у том престижном часопису, подвлачи проф. Рашуо. Према томе, додаје, број цитата јесте битан, али не и једини критеријуми за рејтинг. Док се не уради јасна категоризација радова у научним областима, не преостаје нам ништа друго него да се за место престижног научног часописа боримо, као и до сада, квалитетом, каже проф. Рашуо.

Поред ESCI листе Clarivate Analytics-a, часопис Машинског факултета се налази и на другим листама за индексирање, међу којима свакако треба издвојити Scopus, Ulrich i Google Scholar листу. На Scopus листи, која има мало шири опсег претраживања и индексирања цитата и радова, часопис FME Transactions MF се налази од 2011. године. На Google Scholar-u који индексира до сада најширу базу часописа, научних књига, докторских радова и других публикација, направљен је профил часописа, тако да аутори могу да прате укупан број цитата својих радова које су објавили у FME Transactions , каже проф. Рашуо. Другим речима, додаје он, меримо рејтинг сваког рада објављеног у нашем часопису. Тако се најбоље може видети како је часопис напредовао у последњих 10 година, колико проф. Рашуо волонтерски води часопис, од времена када је имао свега 17 цитата (2007.) до данас када је достигао ниво од 415 цитата (2017.). У тренутку док смо водили разговор било je укупно 2287 регистрованих цитата, Хиршов фацтор х-индекс је 18 а и10-индекс је 71.

Да би часопис и даље напредовао неопходно је да сви заједно радимо на његовом рејтингу, поготову сад када се налази на Web of Science и ESCI listi Clarivate Anayitics-a То, међутим, није задатак и одговорност само уредништва и рецензента, који бирају радове. Одговорност је на свима нама који се бавимо научноистраживачким и образовним радом, подвлачи на крају главни и одговорни уредник ФМЕ Трансацтионс-а, проф. др Бошко Рашуо.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.