Панел: Дигитализација индустрије – императив за бржи економски развој Србије и региона

фото: twitter

Индустрија 4.0 – Дигитализација индустрије као императив за бржи економски развој Срибије и Региона, тема је панел дискусије, која ће, у оквиру обележавања Дана Машинског факултета, бити одржана у петак, 27. октобра у 14 часова, у Свечаној сали Факултета (сала 211/II).

Скуп ће отворити министар за иновације и технолошки развој у Влади РС Ненад Поповић, који ће у свом уводном излагању представити досадашње активности и даље планове владе када је реч техничко-технолошком развоју наше земље. Поред министра Поповића у панел дискусији ће учествовати и државни секретар за науку у Министартву просвете, науке и технолоког развоја проф. др Владимир Поповић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду проф.др Иванка Поповић, декани машинских факултета из Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније, као и други стручњаци.

Индустрија 4.0 подразумева потпуну дититализацију свих процеса у ланцима производње, засновану на веома брзим разменама података. Индустријски најразвијенија земља света Немачка, али и многе друге земље свој технолошки развој заснивају на том моделу индустријске производње,  који чини интеграцију инжињерства, ИЦТ технологија и виртуелног света.

Србија мора да се ново индустријализује да би у годинама које долазе, имала високе стопе раста и опстала у све суровијој тржишној утакмици у свету. Хтела не хтела, Србију већ запљускује први талас индустрије 4.0 са доласком иностраних компанија и искораком појединих домаћих предузећа на међународној сцени.

Имајући то у виду, Машински факултет у Београду  од 2015. године, заједно са представницима надлежних министарстава и привреде, активно  ради на питањима развоја и примене модела Индустрија 4.0 у нашој земљи, у области политике новогиндустријског развоја, истраживања и образовања.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.