Милош Петрашиновић: Студије имају смисла само ако се научено и примени

За разлику од значајног броја дипломаца Београдског универзитета који своју будућност виде негде у „белом свету“, Милош Петрашиновић, студент друге године мастер студија на Машинском факултету, академску и професионалну каријеру жели да гради у Србији. Након мастера, очекују ме докторске студије на Машинском факултету, где желим да наставим истраживачки рад на развоју иновација и прототипова за потребе привреде, али истовремено и да пренесем своје знање млађим колегама, каже Милош.

Недавно је поводом дана Универзитета у Београду добио повељу „Најбољи студент генерације Машинског факултета“ , награду која се сваке године додељује студентима који у року заврше основне академске студије са највишом просечном оценом. Истоимену награду доделио му је и Машински факултет као најбољем студенту на основним академским студијама у школској 2015/2016 години. Ова признања, као и бројне награде са студентских такмичења су свакако значајни, али непосредан повод за разговор са овим талентовним и креативним младићем, јесу његова техничка решења које је реализовао заједно са колегама са ваздухопловног смера.

Док нам објашњава рад симулатора лета авиона са шест степени слободе кретања и основне карактеристике квадрокоптера, мале летелице на даљинско управљање, пажњу нам привлаче и прототипови разних производа који су добијени спајањем стандардних машинских елемената и делова израђених на 3Д штампачу.

Из љубави према науци, у овом случају науци о машинству, проистиче и потреба да се нешто направи. Мој мото, а и мото моје породице, у којој су сви машински инжењери, јесте да се све што је научено и примени. Према томе, наглашава Милош, сви уређаји које видите, укључујући и 3Д штампач, су производ онога што смо моје колеге и ја, примењујући знања стечена током студија, осмислили и направили за потребе предмета које смо слушали у протеклих годину дана.

3Д штампач је технологија која постоји у свету већ дуже време. Неко би могао да каже да то и није нешто нарочито револуционарно, али нама пружа много, посебно када је реч о изради сложених склопова који су нам неопходни. Једноставно, подвлачи Милош, са 3Д штампачем, који смо направили, можемо да реализујемо сваку идеју уз јако мало средстава и за кратко време.

Светска ваздухопловна федерација (ФАИ), међународна организација надлежна за спортско ваздухопловство, започела је организовање такмичења у којима се учесници тркају дроновима. Једну такву летелицу су направили Милош и његове колеге за потребе истраживања. Квадрокоптер је мала летелица на даљинско управљање, слична хеликоптеру, има четири ротора по чему и носи назив. Оваква летелица може да лети веома великом брзином, трке кратко трају али су веома атрактивне, објашњава наш саговорник. Само такмичење, наставља он, слично је Формула студент такмичењу, с тим што у самој летелици није присутан човек што доноси додатне могућности. Леталицом се управља даљински што отклања опасност од евентуалне несреће, а ако се и догоди да летелица падне и слупа се, њена вредност је далеко мања од људског живота.

Милошева прича је само један у низу позитивних примера како се инвентивност и знање стечено током студија на МФ претачу у успех. За њега је машинство непресушан извор нових идеја, а амбиција да покрене мали стартап за prototyping – развијање производа од идеје до физичког модела кроз израду прототипа. Не сумњамо да ће то и остварити.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.