MHCL 2017 – Светска истраживачка елита у БГ

Freeimages.com

Београд ће од 4. до 6. октобра бити центар светске истраживачке елите у области интралогистике и логистике, као и машина за механизацију. Реч је о једном од најзначајнијих међународних скупова у тој области – XXII International Conference on Material Handling, Constructions and Logistics – MHCL 2017 (http://www.mhcl.info/), који заједно организују Машински факултет Универзитета у Београду (Катедра за механизацију) и Технички универзитет из Беча (Институт за инжењерски дизајн и техничку логистику).

Овај, 22. по реду, традиционални међународни скуп окупиће водеће истраживаче из Србије и још 14 земаља – Аустрије, Немачке, Холандије, Данске, Италије, Пољске, Грчке, Турске, Алжира, Кине, Вијетнама, Словеније, Хрватске и Црне Горе. Ове године акценат је стављен на неколико тема које ће бити разматране у оквиру шест одвојених сесија – транспортне машине прекидног и непрекидног дејства, рударске и грађевинске машине, логистички и интралогистички системи, инжењерски дизајн, као и логистика у лукама. Биће представљено више од 50 радова, од којих су шест по позиву.

Прва конференција, под називом “Транспорт у индустрији”, одржана је давне 1976. године, а од 2012. скуп сваке друге године наизменично, у Београду и Бечу, организују Катедра за механизацију МФ и Институт за инжењерски дизајн и техничку логистику Техничког универзитета у Бечу, истакао је у разговору за сајт факултета, проф. др Ненад Зрнић, продекан за међународну сарадњу и један од организатора.

Свечано отварање конференције предвиђено је за среду, 4. октобра у 14 часова, а уводна предавања по позиву одржаће шест водећих европских истраживача у области техничке логистике и механизације. Међу њима проф. Јоханес Фотнер са Техничког универзитета из Минхена, проф. Каи Фурманс са Техничког универзитета из Карлсруеа и проф. Торстен Шмит са Техничког универзитета у Дрездену, који су рангирани међу првих пет лидера у истраживању у Немачкој у овој области. Затим, ту су и проф. Дингена Шот са Техничког универзитета у Делфту у Холандији, др Талис Зис са Данског техничког универзитета, као и др Прземислав Мочко са Техничког универзитета у Вроцлаву у Пољској.

Према речима нашег саговорника реч је о веома актуелним радовима у којима су решења одређених проблема представљена на конретним примерима. Посебан акцент неких од уводних предавања биће на Логистици 4.0 као подскупу Индустрије 4.0 и дигитализацији и роботизацији транспортних система, а гости из Немачке осврнуће се на искуства своје земље и представити пројекте који су на том плану до сада урађени. С тим у вези, истакао је проф. Зрнић, веома је важно напоменути да су пројекти директан одговор на потребе индустрије, а то је добра прилика да млади истраживачи у Србији сазнају нешто више о најновијим истраживачким трендовима у свету.

У наставку конференције, своје радове ће представити и остали учесници, међу којима је и шесточлана кинеска делегација Шангајског института за испитивање специјалне опреме И техничка истраживања, коју предводи директор те научноистраживачке институције. Осим што ће учествовати на скупу, гости из Кине ће током боравка у Београду обићи лабораторије МФ И информисати се на који начин домаћи истраживачи решавају проблеме испитивања специјалне опреме.

Једно је сигурно, реч је о скупу који има дугу традицију и велики међународни значај. То најбоље потрврђују захтеви да се Зборник радова конференције, чији је издавач Машински факултет у Београду, доставља Националној библиотеци Немачке за науку и технологију у Хановеру и другим научноистраживачким институцијама у Немачкој, али и у другим европским државама, закључио је проф. Зрнић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.