Свечани пријем бруцоша – Генерација за ново време!

Роботи, 3Д штампачи, квадрокоптери, бродови, формула – пројекти студената Машинског факултета, били су најупечатљивија добродошлица за нову генерацију будућих машинских инжењера, али и јасна порука да су уписали један од најпрестижнијих факултета у Србији и региону. Представљањем најуспешних студентских пројеката, желели смо да на конкретан начин покажемо зашто је Машински факултет у Београду један од најбољих и због чега је његова диплома призната свуда у свету, поручио је декан МФ, проф др Радивоје Митровић.

Најбољи пример како се знање стечено током студија и инветивност претачу у успех свакако су Формула Студент тим “Друмска стрела” и Confluence Belgrade, тим студената Катедре за бродоградњу МФ. Оба тима су овог лета и јесени успешно бранили боје Машинског факултета, Београдског универзитета и Србије на најпрестижнијим међународним студентским такмичењима. Болид “Друмска стрела”, који су студенти самостално пројектовали и направили побрао је успехе на такмичењима у Италији, Чешкој и Немачкој. Са својим бродовима “Сава” И “Дунав”, студенти бродоградње МФ осовојили су друго и треће место на Hydrocontest 2017 у Сен Тропеу у Француској.

Машински факултет представља право место за све младе, кретивне људе спремне за изазове, поручио је својим млађим колегама, Милош Петрашиновић, студент друге године мастер академских студија на смеру ваздухопловство и студент генерације, не само на МФ, него и на целом Београдском универзитету. Машинство је за њега непресушан извор нових идеја које претаче у готове производе, попут 3Д штампача, квадрокоптера, роботског симулатора и сл.

Свечани пријем бруцоша и додела индекса одржана је у понедељак, када је за нову генерацију студената МФ и званично почела школска година. За студије машинства и ове године је владало велико интересовање, а индекс МФ добило је 640 кандидата, 100 више него претходних година.

То је рекордан број уписаних студената и МФ ће учинити све да добром организацијом створи услове који ће студентима омогућити да наставне и испитне обавезе испуне у предвиђеним роковима и на најквалитетнији начин, рекао је професор Митровић. Говорећи о организацији студија, он је подсетио да на МФ постоје три нивоа академских студија – основне, мастер и докторске студије, а студенти могу да се определе за 21 студијски програм којима су обухваћени сви сегменти машинског инжењерства. Најављујући и скоро увођење академских специјалистичких студија на МФ, професор Митровић је рекао да је то императив времена у којем живимо и све израженије потребе домаћих, али и страних компанија у Србији за великим бројем високостручних инжењерских кадрова. Зато је ово посебан дан за МФ, јер се плејади сјајних генерација машинских инжењера прикључује једна нова генерација, која ће, уверен сам, бити једна од најбољих, закључио је проф. Митровић.

Успешан почетак студија, бруцошима је пожелео и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, који је изразио наду да ће студенти редовно полагати све испите и већ у јуну завршити прву годину. Ви сте генерација коју очекују многи изазови који су у великој мери другачији од одних са којима су се у пракси сусретале раније генерације машинских инжењера. Ви сте генерација која ће морати да се свакодневно прилагођава и усаглашава са технолошким иновацијама, зато морате да дате све од себе будете спремни за наступајуће технолошке промене, поручио је професор Тановић.

Свечаном пријему нове генерације студената присуствовали су и продекан за научно-истраживачку активност професор др Драгана Стоиљковић, као и велики број професора МФ. Младе колеге су поздравили и досадашњи и новоизабран студент продекан Урош Летуница и Милош Ђоковић, председник Студентског парламента Јагош Стојановић, ако и председник Спортског друштва МФ Љубомир Стојадиновиц.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.