SMC на Машинском факултету: Образовање по мери новог доба

Свакодневно смо окружени мноштвом научних информација и иновацијама на пољу технике и информатике што захтева нов приступ организацији наставе, посебно на техничким факултетима. Основни циљ је да се увођењем иновација, кроз оригинална решења у организацији и извођењу наставе, постигну ефекти који одговарају, пре свега, потребама савременог друштва.

Позитивна светска искуства потрврђују да савремено образовање не може да буде ефикасно уколико се у настави не примењује савремена лабораторијска опрема, која студенту или средњешколцу, омогућава стицање и развијање практичних вештина и истовремено симулира радно окружење.

Машински факултет у Београду, на којем у овом тренутку студира око три хиљаде студената, је високообразовна установа са дугом традицијом и великим искуством у образовном, научноистраживачком раду и сарадњи са привредом.

С обзиром на савремене технолошке трендове, амбиција МФ је да даље развија и унапређује, не само квалитет наставе, него и квалитет лабораторија и опреме за практичну обуку студената и истраживачки рад, поручила је продекан за научноистраживачки рад, проф. др Драгослава Стојиљковић на презентацији јапанске компаније SMC, која је у уторак одржана на МФ.

У том смислу, додала је, факултет припрема  Каталог лабораторија МФ. Представићемо, не само опрему којом у овом тренутку  располажемо, него и планове даљег развоја лабораторија, како за потреба студената, тако и за потребе колега истраживача. Зато је сарадња са компанијама које развијају дидактичку и лабораторијску опрему  од велике важности за МФ, нагласила је проф. Стојиљковић.

У свету постоји мноштво велики број фирми које реализују програме дидактичке опреме, а једна од њих је свакако и јапанска фирма SMC . Ова компанија је водећа у свету у области развоја и примене индустријске аутоматизације са пнеуматским и електро системима. Према речима представника компаније, која од скоро има представништво И у Србији, њихова дидактичка опрема је у великој мери пристуна у многим образовним институцијама широм Европе, али и земаљама региона.

Студенти и професори Машинског факултета, као и велики број ученика и наставника средњих стручних школа, имали су прилику да се на лицу места упознају са производним програмом система за обуку ученика у области хидраулике, пнеуматике, процесне технике и енергетске ефикасности, али и начинима како да преко фондова ЕУ обезбеде неопходну опрему.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.