Ергономска столица за кран МФ отвара пут ка тржишту

Facebook.com

Фонд за иновациону делатност и Универзитет у Београду потписали су три уговора о пружању подршке у комерцијализацији научноистраживачких пројеката у оквиру Програма трансфера технологије (Програм ТТФ). Реч је о три иновативна развојна пројекта Машинског и Технолошко-металуршког факултета који су добили финансијску подршку у укупној вредности од 5,3 милиона динара.

Међу подржаним пројектима је и прототип ергономски прилагођених столица за кранске кабине, производ истраживача Машинског факултета у Београду. Програмом ТТФ подржани су и развој вишефункционалних куглица за хватање боја као и прототип инструмента за мерење топлотне проводљивости вишекомпонентних течних смеса, радови истраживача са ТМФ-а.

Уговор су потписали директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац и ректор БУ, проф. др Владимир Бумбаширевић, као и проф. др Весна Спасојевић Бркић са Машинског факултета и проф. др Мелина Калагасидис Крушић и проф. др Емила Живковић са Технолошко-металуршког факултета.

Потписивању уговора присуствовали су министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић и декан Технолошко-металуршког факултета, проф. др Ђорђе Јанковић.

Потенцијал овог програма је заиста велики, а његови кључни циљеви су пре свега комерцијализација научноистраживачких резултата рада истраживача са универзитета, затим јачање везе између науке и привреде и оно што је врло важно додатна могућност за људе који се баве иновацијама, за истраживаче којима су иновације циљ, а поготово комерцијализација и њихово јачање везе са привредним субјектима у Србији, рекао је министар Поповић. Оценивши да ниво истраживања који се примењује у привреди у Србији још увек није задовољавајући, он је истакао да Влада Србије жели да управо кроз овај програм промовише ту идеју, како би од тога крости имала и привреда и научноистраживачке организације.

Facebook.com

Програми као што је Програм трансфера технологија изузетно су важни за комерцијализацију примењених истраживања и истраживачи су то препознали. Центар за трансфер технологије Универзитета у Београду припрема још 4 нове пријаве за овај програм и верујемо да ће и оне проћи успешно“, изјавио је проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност истакао је да Фонд има мисију да подржава пласирање научних истраживања са комерцијалним потенцијалом на тржишта. Само за пројекат МФ „Прототип нове генерације ергономски прилагођених столица у кранским кабинама“ опредељено је 1,9 милиона динара за израду и тестирање прототипа столице за кран, навео је Ракоњац.

Кроз Програм ТТФ јавним научноистраживачким институцијама у Србији се пружа подршка за даљи развој истраживања која имају комерцијални потенцијал са циљем да нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију пласирају на тржиште. Програм за трансфер технологије се реализује у оквиру Пројекат подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије у Србији, који се финансира из Претприступних фондова Европске уније (ИПА) за 2013. годину.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.