Гост МФ: др Андреја Јовић, CytoMag LLC – На прагу брзе детекције рака?

Биоинжењер, др Андреја Јовић, водећи истраживач у u CytoMag LLC у Силиконској долини у Калифорнији, биће гост Машинског факултета у Београду, где ће одржати предавање на тему „Истраживање механизма преноса сигнала између ћелија кроз нове биотехнолошке платформе – детекција и изоловање ћелија рака“, a планирано је да одржи и радионицу из фабрикације микрофлуидних чипова. Предавање је заказано за понедељак, 18. септембар у 10.30, у сали 513, а радионица за среду, 20. септембар, у сали 145, од 10-17 сати.

Др Јовић је завршио биоинжењерство на UC Berkeley, потом докторирао у области биомедицинског инжењерства на  University of Michigan, а постдокторске студије из области биологије канцера у центру за обољење канцера Memorial Sloan Kettering у Њујорку. Био је гостујући истраживач на Santa Clara University и консултант у SageMedic Inc. Има значајан број публикација и високу цитираност. Добитник је шест награда и члан је америчког удружења за истраживање канцера.

Тренуто је водећи истраживач у компанији CytoMag LLC, која ради на развоју микрофлуидних система за брзу изолацију и анализу ћелија рака. Главна истраживања се усмеравају на развој  уређаја за детекцију  и анализу circulating tumor cells (CTCs). Оне су прозор у истраживању метастатичког процеса и кључни су за рану детекцију и третирање метастатичког канцера. Детекција, квантификација и карактеризација ових ћелија има потенцијал да трансформише онкологију.

У истраживачком фокусу др Јовића је проучавање механизама ћелијске сигнализације (cellular signaling), микрофлуидику, микроскопију и снимање СТС ћелија. Већ дужи низ година блиско сарађује са домаћим истраживачима у области микро ПИВ-а (micro particle image velocimetry) на Машинском факултету Универзитета у Београду, доц. др Ђорђем Чантраком и докторантом Новицом Јанковићем, а у последње време сарађује и са научницима из области биологије и електротехнике.

Током вишедневне посете Србији, др Јовић ће, осим на Машинском факултету, одржати предавања и на Електротехничком факултету, Институту за биолошка истраживања „Стиниша Станковић, Армеричком кутку и Стартит центру, где је ће говорити о искуствима из области предузетништва у области високих технологија у Силиконској долину. Боравак др Јовића у Србији подржао је U.S. Speaker Program америчке амбасаде у Србији.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.