Други пишу: Лина – возило будућности од биоразградивих материјала

Twitter/TU Eindhoven

Постоје “паметна“, хибридна, електрична, а сада је ту и биоразградиво возило. Група студената са Технолошког факултета у Ајндховену у Холандији направила је прототип четвороточкаша биокомпозитне грађе назван Лина, преноси „Глас Америке“ на српском језику.

Већи део овог четвороседа на електрични погон направљен је од материјала добијеног из шећерне репе и лана, а једино точкови и систем за управљање аутомобилом немају био-основу.

Према речима једног од студената, Јаника Ван Рила, спољашност возила израђена је од ланених влакана и полипропилена, који се пресују и загревају, да би се добиле равне плоче. Основу шасије чини структура налик саћу, произведена од полимлечне киселине (полилактида), биоразградивог пластићног полимера, која се добија из шећерне репе. Тако сједињена основа се умеће између два композитна листа ланених влакана.

Овом процедуром смањује се тежина возила, због ћега оно троши мање струје него просечан аутомобил на електронски погон.Аутомобил је тежак свега 310 килограма, што је врло лагано за путнчка возила. Због тога нам је потребно само 30-ак килограма батерија, са којима можемо да пређемо око 100 километара“, објаснио је студент Нуд Ван де Гевел.

Возило, како се наводи, може да достигне брзину од 80 километара на сат, али још не задовољава безбедносне стандард, због чега се прототип неће тако брзо наћи на друму. Ипак, према речима твораца, Лина представља њихову визију аутомобила будуцхности, изграђених од материјала, који немају негативан утицај на природну средину.

(Извор: Глас Америке)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.