После пријемног испита

Четвртак, 29. јун… Плато испред Машинског факултета. Око хиљаду младих људи… Скоро да не примећују врели летњи дан … Док чекају да почне пријемни испит, будући бруцоши необавезним ћаскањем и смехом, растерују трему која се назире у њиховим очима. Само да почне… Спремао сам математику шест месеци, прошао сам целу збирку… Ваљда ће све бити добро… Не, нисам размишљала о другим факултетима, “Машинац” је мој први И једини избор… Једино они имају студентске пројекте… Како које? Зар ниси чуо за “Друмску стрелу”? Ово је само делић атмосфере пред почетак пријемног испита за нову генерацију студената Машинског факултета у школској 2017/2018. години.

Ове године тест из математике полагало је око 1080 кандидата, а да ли су испунили своја очекивања И положили пријемни, могли су да се увере само сат времена након испита када су објављена решења задатака. У четвртак увече објављена је и прелиминарна листа. Међутим, ко од кандидата ће сигурно добити индекс МФ биће познато у уторак, 4. јула када буде објављена коначна ранг листа. Упис је предвиђен од 5. до 8. јула. Да пријемни прође како треба водили су рачуна наставници МФ, који су дежурали и уносили резултате пријемног испита, али и ненаставно особље које је било ангажовано на техничкој припреми простора и усмеравање кандидата у учионице где се полагао испит.

Сам пријемни испит је, према оцени будућих бруцоша, био одлично организован. Када је реч о задацима из математике које су решавали, мишљења су подељена.

Стевану Ђорђевићу, матуранту Техничке школе из Младеновца, пријемни није био тежак, јер је већина задатака била из збирке коју је припремио МФ. Машински факултет ми је прва И једина жеља, а највише ме интересује бродоградња, рекао је Стеван. По мишљењу Александара Цветковића, гимназијалца из Гроцке, пријемни је био средње тежине. Задаци нису били ни превисе лаки, али ни превисе тешки и задовољан сам како сам урадио пријемни, нагласио је Александар, коме је машинство такође прва жеља јер, како је навео, веома воли математику и физику. Из Гимназије “Свети Сава” у Београду долази Кристина Гавриловић. Пријемни је био доста коректан И ја сам задовољна, рекла је Кристина, напомињући да сада исправља прошлогодишњу када се одлучила да упише ПМФ. Велики број мојих пријатеља студира машинство, а њихове импресије су битно утицале и на моју одлуку. Желела бих да на вишим годинама факултета упишем смер ваздухопловство, нагласила је Кристина.

Пријемни није био много тежак. Више ме је ухватила трема, него што су задаци били тешки, али сам задовољан, рекао је Михајло Гајић, матурант ЕТШ “Никола Тесла” из Београда. Михајлу је машинство друга жеља, али наводи да га инжењерство генерално интересује И да је зато и конкурисао на МФ. Посебно га интересују ваздухопловство и системи наоружања. И Димитрије Станковић, гимназијалац из Врања, сматра да тест из математике није био много захтеван. За Машински факултет се одлучио јер га интересују машинство И машинске конструкције. Уколико упише студије определиће се за смер ваздухопловство.

Према речима Обрадовић Александре из Четрнаесте београдске гимназије задаци на пријемном су били за нијансу тежи него на неким другим техничким факултетима, на које је такође конкурисала. Машински факултет јој се свиђа због великог броја смерова, а њу лично привлаче информационе технологије. Велики број смерова утицао је и на одлуку Емилије Радивојевић из Четврте београдске гимназије, коју посебно интересују ваздухопловство и информационе технологије. Кад је реч о пријемном испиту, Емилија је рекла да је задовољна како је урадила тест из математике. Задаци нису били много тешки, али и ја сам се добро припремила за пријемни испит, закључила је на крају Емилија.

На крају подсетимо. Машински факултет је један од малобројних високошколских установа на Универзитету у Београду, које нуде велики број буџетских места. Прву годину основних академских студија на МФ уписаће 540 студената. Од тог броја 520 студената на терет буџета Републике Србије и 20 самофинансирајућих студената.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.