In Memoriam: Професор др Александар Вег

Опраштамо се од нашег пријатеља и колеге професора Александра Вега чија нас је неисцрпна енергија инспирисала и вукла напред. За нас је ово ненадокнадив губитак. Слава му. Колеге са Катедре за теорију механизама и машина.

Професор др Александар Вег, редовни професор Катедре за теорију механизама и машина на Машинском факултету у Београду и легенда једриличарства у Србији, трагично је настрадао у суботу, 24.  јуна, у удесу летелице недалеко од спротског аеродорома Велики Радници, код Сремске Митровице.

Ерудита, креативан, иновативан, пун оптимизма и позитивне животне енергије, професор Вег био је изузетно поштован међу колегама и омиљен код  студената Машинског факултета. „Један од најбољих професора на факултету, врхунски стручњак. Ово је заиста велика трагедија“, изјавио је проф. др. Радивоје Митровић, декан МФ. Опраштамо се од нашег пријатеља и колеге професора Александра Вега чија нас је неисцрпна енергија инспирисала и вукла напред. За нас је ово ненадокнадив губитак. Слава му. Овим речима од професора Вега опростиле су се његове колеге са Катедре за теорију механизама и машина.Једрење небом је била његова велика страст, а ми ћемо Салета памтити као сјајног човека и врхунског професора, утемељивача мехатронике на Машинком факултету у Београду, и посебно, његов допринос у области вибродијагностике сложених конструкција, наводи се у саопштењу Друштва за интегритет и век конструкција.

Професор Вег је важио за искусног летача и инструктора. Једриличарство је за њега било „осећај безграничне слободе, тешко упоредив са било чим овоземаљским“. Овај утисак је посебно снажан када кружите у ваздуху са соколовима, орловима, понекад родама. То су птице које не машу крилима када лете, већ само елегантно крстаре ваздухом, управо онако како то чине једрилице“, написао је својевремено проф. Вег.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.