И ове године велико интересовање за Машински факултет

На седам универзитета у Србији почео је упис на факултете у школској 2017/2018. години. И ове године, као и претходних., влада посебно интересовање матураната за техничке факултете, међу којима је и Машински факултет у Београду. Иако већина будућих бруцоша наводи да се за студије машинства опредељује због широке лепезе перспективних занима Има И оних који у први план истичу буџетско финансирање.

Машински факултет је један од малобројних високошколских установа које нуде велики број буџетских места. Прву годину основних академских студија на МФ уписаће 540 студената. Од тог броја 520 студената на терет буџета Републике Србије и 20 самофинансирајућих студената. Пре него добију индекс, будуће бруцоше очекује пријемни испит из математике заказан за четвртак 29. јун. Први прелиминарни резултати биће објављени већ сутрадан, у петак 30. јуна, а коначна ранг листа у уторак 4. јула.

Прошле године на студије машинства конкурсало је 1030 студената, а ове године очекују да тај број буде премашен, али И да квалитет кандата буде много, много бољи. Будући бруцоши кажу да им студије машинства, осим доброг стручног образовања, нуде и извеснију будућност.

Лука Бјелаковић је матурант Електротехничке школе “Никола Тесла” из Београда и интересују га инфорамционе технологије, због чега ће се, како је навео, после основних академских студија највероватније определити за аутоматско управаљање. Кристина Рацић Перић долази из Електротехничке школе “Никола Тесла” у Панчеву. За Машински факултет се одлучила зато што је занима машинско инжењерство. Нагласивши да јој је Машински факултет прва И једина жеља, Крстина је рекла да би после основних академских студија највише желела да упише смер ваздухопловство, мада је интересује И биоинжењеринг. И још један матурант долази из ЕТШ “Никола Тесла” из Београда. Његово је име Марко Николић и студије машинства су му друга жеља. Поред електротехнике, веома га занима предмет машине са испитивањем, што је слушао И у средњој школи и због чега жели да покуша да упише МФ.

Студије машинства су прва жеља Стефану Вукашиновићу из Техничке школе “Техноарт”. Вредно се спремао за пријемни испит из математике, нада се да ће добро да прође, али се још увек није определио за један од укупно 21 смера на факултету. Ристић Катарина је матурант Ваздухопловне академије из Београда. Машински факултет је за њу логичан избор за наставак школовања, пошто жели да упише смер ваздухопловство. Из Ваљевске гимназије долазе Вања Стаменковић И Наталија Марковић. Машински факултет им је, како су навеле, један од избора. Вања се још размишља око могућег смера уколико упише МФ, док Наталија спремно одговара да је њен избор у том случају смер ваздухопловство.

Огњен Мишић, долази из Треће београдске гимназије. За Машински факултет се одлучио јер га интересује термотехника. Поред тога, Огњена занимају и моторна возила, за која се заинтересовао након што је сазнао за пројекат Формула Студент тим “Друмску стрелу” у којем студенти Машинског И других техничких факултета заједно раде на пројектовању и изради правог тркачког болида. Из Треће београдске гимназије је и Наталија Пантић. За студије машинства се определила не само због тога што јој добро иду математика И физика, него и зато што на МФ постоји смер бродоградња, за који је посебно заинтересована јер се бави једрењем. Александар Петковић долази из Четрнаесте београдске гимназије. Веома ме интересују математика и физика. Двоуимио сам се између грађевине и машинства, али сам ипак одлучио да упишем Машински факултет, рекао је Александар. И њега као И Наталију интресује првенствено бродоградња, али је заинтересован и за ваздухопловство.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.