У сусрет упису: Машински факултет – Добитна комбинација!

Нови уписни циклус на факултете у Србији,  у школској 2017/2018. године почиње за нешто мање од месец дана, а матуранти Ваздухопловне академије И ЕТШ “Никола Тесла”, бар они који су у петак посетили Машински факултет, себе углавном виде на студијама машинства. Поред личног афинитета, на њихову одлуку, кажу, битно су утицале и следеће чињенице: МФ нуди широку лепезу различитих смерова, добар је спој теорије и праксе, има велики број буџетских места и диплому признату свуда у свету. Идентичне разлоге, пре нешто више од месец дана, навели су и ученици ТШ Нови Београд. Једно је сигурно, за већину њих Машински факултет је добитна комбинација. Да ли ће своје жеље и остварити сазнаће после 29. јуна и пријемног испита.

Међу матурантима који би желели да упишу машинство и ове године је приличан број девојака. За разлику од својих колега биле су спремније за разговор. Сања Галичић већ увелико похађа припремну наставу за полагање пријемног испита из математике. Студије машинства су јој први и једини избор, а интересује је ваздухопловство. Лука Трећак је матурант Ваздухопловне академије. И њему је машинство први избор. Није се још одлучио за смер, јери га интересују термоенергетика и термотехника. И Софија Наранџић размишља да упише студије машинства. На презентацију је дошла како би се “из прве руке” информисала о начину и организацији рада на факултету. За разлику од ње, Софија Чолић још није одлучила који факултет да упише. Да ли ће то бити студије машинства, одлучиће након што јој се утици о поести МФ слегну. Бацић Цвета је такође матурант Ваздухопловне академије. Одлуку да упише машинство донела је много раније, а током презентације је сазнала много тога новог о организацији студија и да Машински факултет има и међународне акредитације.

Координатор блок наставе у ЕТШ Никола Тесла, професор Мирослав Цимеша, каже да је интересовање ученика те школе за Машински факултет доста велико. Он је подсетио да је прву годину студија на Машинском факултету у школској 2016/2017 уписало 59 ђака из ЕТШ “Никола Тесла”. У односу на остале школе из целе Србије били смо најбројнији и заузимамо прво место. Наравно, додаје он, треба узети у обзир да је некоме машинство, можда, било други избор, али већини ученика Машински факултет је сигурно био прва жеља. За студије машинства, према речима нашег саговорника, заинтересована је и ова генерација матураната. Томе у прилог говори и веома посећена презентација МФ која је недавно одржана у тој школи. Машинство је логичан избор за наше ђаке, јер је Машински факултет, као факултет техничко-технолошке групације, по вокацији је најближи коме нагиње ЕТШ Никола Тесла, , нагласио је професор Цимеша.

Нешто пре више од месец дана МФ су посетили и ученици Техничке школе Нови Београд. Стефан Предојевић је  један од матураната те школе који намерава да упише маишинство. Привлачи га енергетика, а веома се заинтересовао и за пројекат “Друмска стрела” који је, како је рекао, добра прилика да се научено примени у пракси. Стефанову школску другарицу Милицу Живковић инересују ваздухопловство и бродоградња. Већ похађа припремну наставу за пријемни испит, а о факултету је пуно сазнала од старије сестре која студира машинство. Душан Жуљевић у студијама машинства види шансу за брзо запослење. Интересују га три смера – термотехника, термоенергетика и производно машинство.

Током посете матуранти су имали прилику да обиђу и неке од лабораторија на Машинском факултету. Кроз лабораторију за биомедицинско инжењерство, лабораторију за моторна возила, аеротунел, лабораторију за роботику и мехатронске системе, провели су их њихове старије колеге, студенти мастер и основних студија Предраг Живић, Никола Пешић, Стефан Ђикановић, Предраг Живковић, Јован Ерцеговић и Милош Ђоковић.

Због чега је машинство добитна комбинација

Матуранте је претходно примио и поздравио проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета, нагласивши да је за сваког младог човека најважније да одабере професију кроз коју може да се оствари и професионално и лично. Међутим, додао је, имајући у виду промене које са собом доноси Четврта индустријска револуција, мало која област нуди такву лепезу могућности какву нуди машинско инжењерство. Једном речју, кроз студије машинства бићете у ситуацији да, све већим акцентом на ИЦТ компетенције и вештине и познавањем основних карактеристика различитих објеката, стварате нова, хибридна занимања и заједно са нама решавате глобалне инженејрске проблем. С друге стране, наставио је, МФ вам даје алат – како да своју идеју развијете, преточите у пројекат, направите прототип и на крају је реализујете као готов производ који ће одговорити на захте тржишта. Због тога, стално унапређујемо наставне програме и стављамо акценат на квалитет наставе и научноистраживачког рада, сарадњу са привредом и међународну научну сарадњу, Наш крајњи циљ је да Машински факултет буде водећа научно-образовна институција у овом делу Европе, која ће образовати инжењере спемне да одговоре на све савремене инжењерске изазове, нагласио је, између осталог, професор Митровић.

Професор Марко Милош, председник Комисије за маркетинг МФ детаљно је информисао матуранте о предстојећем упису на факултет и полагању пријемног испита. Према његовим речима пријемни испит  ове године је планиран за 29. јун, нешто раније него претходних година, али да ће се службе факултета постарати да брзо објаве резултате и обаве упис. Говорећи о организацији студија, професор је подсетио да на МФ постоје ОАС, МАС и докторске студије. Када је реч о настави, она је на основним академских студијама организована по принципу предметне блок наставе од пет часова. У том смислу, додао је он, биће вам много лакше него у средњој школи, али ваш успех током студија зависиће и од вас самих. Спремили смо 540 дресова Машинског факултета и уверен сам да ће већина вас постати члан наше репрезентације, нагласио је на крају професор Милош.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.